Acneärr behandling med laser

Acneärr orsakas av skada från svår acne med inflammation i de djupare hudlagren. Fraktionerad laser reducerar acneärr genom att bryta ned ärrvävnad och sätta igång kroppens självläkningsprocess.

Acneärr orsakas av inflammation från svår acne. Svårare acne ger stora och ömmande bölder som ligger djupt i huden. Inflammation i de djupare hudlagren skadar omkringliggande vävnad. Huden försöker att reparera skadan men i läkningsprocessen bildas bindväv istället för nya hudceller. Detta gör att skadan blir permanent i form av acneärr med gropar och upphöjningar.

Ärr från acne visar sig som ojämn hudstruktur med gropar eller upphöjningar i huden. Oftast får man acneärr på tinningar och kinder, men det är inte ovanligt att fler områden som panna, haka och käkpartier också får acneärr. I början är alla ärr av acnen röda. Rodnaden avtar med tiden men förändringar som ojämn hudstruktur, gropar och upphöjningar kvarstår.

Det finns tre olika typer av acneärr:
– Boxcar scars
– Ice-pick scars
– Rolling scars

Boxcar scars är lite bredare, men inte så djupa, gropiga ärr från acne. Ice-pick scars är inte så breda, men djupa ärr. Rolling scars är större områden med ojämn vågig hudstruktur.

Laserbehandling mot acneärr utförs med fraktionerad laser. Fraktionerad laser avger ljusenergi med en våglängd som vatten i huden tar till sig. Det avges många skott som hettar upp vatten i vågräta rader/strängar djupt i huden.

Värmen orsakar en kontrollerad skada av bindvävnaden, som sedan bryts ned. Skadan stimulerar till en stark inflammation. Mycket blod strömmar till området och huden startar en självläkningsprocess. I denna process bildas nya hudceller och bindvävsfiber som hjälper till att släta ut huden och reducera acneärret. Det behövs oftast 4 behandlingar för att uppnå ett bra resultat med minst 3 veckors behandlingsintervall.

De flesta uppnår ett bra resultat efter 4 behandlingar med fraktionerad laser. Man upplever då att ärren blivit mindre framträdande samt är slätare och jämnare med huden. Det tar oftast ca 2 månader innan man kan se slutresultatet av sista laserbehandlingen. Hur stort resultat man får av fraktionerad laser mot akneärren är ändå individuellt. Viktiga faktorer är:

– Typ av akneärr
– Kroppens egen förmåga till självläkning

Boxcar scars och rolling scars svarar bäst på behandling med fraktionerad laser. Ice-pick scars har sämre effekt. Laserbehandlingen gör en kontrollerad skada i bindvävnaden i ärret. Resultatet är avhängigt av kroppens självläkningsprocess. Det är individuellt hur stor förmågan är att läka skador i huden.

Under konsultationen ges en uppskattning på hur stor effekt Du kan förvänta Dig av behandlingen med fraktionerad laser. Uppskattningen grundar sig på beprövad erfarenhet av många acneärr behandlingar. Det är dock viktigt att veta att det ändå inte är en garanti för önskat resultat.

Det gör inget om huden är lite solbrun innan behandlingen, men Du skall inte använda brun-utan-sol-produkter i 1 månad innan. Du kan ta alla mediciner som vanligt. Behandling med fraktionerad laser kan vara obehagligt. Många väljer att smörja in områden som skall behandlas med lokalbedövande kräm. Krämen kan köpas receptfritt på apoteket och smörjas på 1 timme innan behandlingen. Huden skall vara fri från smink och kräm innan behandlingen startar.

Under behandlingen får Du ha på skyddsglasögon. En sensor rullas över huden samtidigt som det avges många laserskott mot huden. Ett kylsystem blåser kall luft på huden men behandlingen känns ändå varm, stickande och obehaglig.

Behandlingen är ca 20 min.

Efter behandlingen är huden varm, röd och lite svullen. Värmen lägger sig inom 24 h. Rodnaden och svullnaden lägger sig oftast inom 2-3 dagar. Huden kan bli ganska torr i någon vecka efter behandlingen. Det är då bra att använda mjukgörande kräm. Läkningsprocessen som sätts igång med den starka inflammationen pågår i ca 2 månader. Det är först då man kan se full effekt.

Biverkningar av fraktionerad laserbehandling för acneärr inkluderar rodnad, svullnad, lätt ömhet, fjällning och ev temporär pigmentförändring.

Efter fraktionerad laserbehandling ska du undvika direkt solljus, använd hög SPF-solskydd. Du ska undvika behandlingen om du är gravid och om du är under 18 år.

3 290 kr

Kombinationsbehandling med IPL och Frax1550 kan utföras under samma behandlingstillfälle för 4 435 sek. 4 behandlingar kan bokas till priset av 3. 

Du kan betala med kort, swish eller Klarna faktura, konto eller delbetalning. Läs mer här.