Hoppa till innehåll

Ådernät på benen

Många kvinnor besväras av missprydande ådernät på benen. Detta orsakas oftast av en ärftlig benägenhet och uppkommer ofta efter graviditet. Behandling med laser brukar ge en stor reduktion redan efter en behandling.

Orsaker till ådernät på benen

Ådernät beror oftast på genetik, åldrande, hormonförändringar, solskador, långvarigt stående eller sittande, övervikt, hudtrauma, blodproppar och livsstilsfaktorer som rökning.

Besvär av ådernät på benen

Ådernät på benen är enbart ett kosmetiskt problem. Ådernät är fina, ytliga blodkärl som är blå, lila eller röda. Dessa är missprydande men ger inte några symtom i sig. Ytliga blodkärl som är grövre, ligger djupare och blå till färgen är varicer. Varicer kan ge symtom i form av irritation och det är vanligt att man då också har svullna ben. Ofta föreligger både ådernät och varicer på benen. Det är bara ådernät som kan behandlas med laser eller skleroterapi.

Hur behandling med laser fungerar mot ådernät på benen

Man kan behandla ådernät på benen med två olika metoder; laserbehandling och skleroterapi. Mindre grova blodkärl reagerar bäst på behandling med Nd:YAG laser. Grövre blodkärl reagerar bäst på behandling med skleroterapi. På Stadskliniken utför vi inte behandling med skleroterapi.

Laserbehandling utförs med Nd:YAG laser. Nd:YAG laser avger ljusenergi med en våglängd som blodkärlen tar till sig. Laserskotten ges direkt över blodkärlet som skall behandlas. När ljusenergin träffar blodkärlet ombildas energin till värme. När blodkärlet hettas upp tillräcklig mycket kollapsar kärlväggarna och klibbar ihop sig. Det gör att blodflödet i kärlet stannar av. När blodflödet stannar av får inte blodkärlet någon syre eller näring, och kommer sakta falla sönder för att försvinna inom ett par veckor.

Det kan behövas flera laserbehandlingar för att ett fullvärdigt resultat. Det bör gå 6 veckor mellan varje behandlingstillfälle.

Förväntat resultat

Laserbehandling mot ådernät på benen brukar ge väldigt fina behandlingsresultat. Det kan ta några veckor innan kärlen på benen faller sönder och försvinner helt. Efter 3-4 veckor brukar man se full effekt.

För de flesta räcker det med en behandling för att bli av med kärlen som syns mest. Vissa kan behöva två behandlingar för att få bra effekt. Skulle man inte få en god effekt efter två behandlingar brukar inte fler behandlingar ge någon större tilläggseffekt. Anledningen till utebliven effekt kan bero på att kärlen antingen är för grova eller ligger för djupt.

Under konsultationen ges en uppskattning på vilket behandlingsresultat Du kan förvänta Dig. Uppskattningen är baserad på beprövad erfarenhet.

Det är viktigt att komma ihåg att detta är en uppskattning och inte en garanti för förväntat resultat.

Innan behandlingen

Innan behandlingen ska benen vara rakade. Du får vara lite solbrun men inte ha bränt Dig i solen dagarna innan. Du får inte använda brun-utan-sol-produkter i en månad innan behandlingen. Du får ta alla läkemedel som vanligt.

Under behandlingen

Under laserbehandlingen kommer du få ha på dig skyddsglasögon. Det ges många laserskott mot blodkärlen. Laserskotten känns lite varma och stickande, men gör inte särskilt ont. 

Efter behandlingen

Direkt efter behandlingen med laser kan man få en lätt rodnad och svullnad. Kärlen syns oftast lite mer och är röda och irriterade. Det samma gäller efter behandlingen med skleroterapi.

Du kan återgå till normala, vardagliga aktiviteter direkt efter behandlingen. Du måste vara försiktig med solning tills det gått ett par veckor efter behandling med laser.

Biverkningar

Biverkningar av Nd:YAG laser mot ådernät inkluderar rodnad, svullnad, blåmärken, och sällan, pigmentförändringar eller små blåsor.

Behandlingstid

Behandlingstiden varierar men är mellan 20 min – 40 min

Restriktioner

Efter behandlingen:

– Undvik direkt solljus.

– Använd hög SPF-solskydd för pigmentförändringar och främja läkning.

– Åldersgräns 18 år.

– Ej vara gravid.

Behandlingskostnad

Behandlingskostnaden för borttagning av ådernät på benen är 3 290kr per behandlingstillfälle.

Flera behandlingar kan behövas.

Delbetalning

Vi erbjuder alla Klarnas betalningsalternativ. Du kan betala på kliniken precis som du gör med Klarna online. Smidiga alternativ inkluderar ”Köp först, betala senare” med konto eller faktura och ”Dela upp” med delbetalning. Gå till verktyget för att beräkna den månatliga kostnaden du kommer att behöva betala.

Boka tid

Du kan boka en tid för telefon- eller videokonsultation, eller boka din behandling direkt här.

Du är i trygga händer

Vi är Sveriges mest rekommenderade klinik. Läs vad våra klienter säger om oss.

Boka tid hos oss

Boka en tid hos oss redan nu.

Boka tid