Åldersvårtor – Ta bort med skrapning

Ta bort seborroisk keratos, också kallad åldersvårtor och mjällvårtor, med skrapning.

Orsaker till seborroisk keratos

Seborroisk keratos är det samma som åldersvårtor och mjällvårtor. Förändringarna beror på en för stor tillväxt av de ytligaste cellarna i huden. Orsaken till att åldersvårtor eller mjällvårtor uppstår är inte fullt ut känd. Det finns en ärftlig komponent och man tror att ålder och solexponering spelar in.

Besvär av seborroisk keratos

Åldersvårtor eller mjällvårtor uppkommer oftast i ansikte eller på bålen. Förändringarna startar ofta som ljusbruna fläckar i huden som gradvis blir lite mörkare och får en fet yta. Seborroisk keratos är ofta upphöjt och har en tydlig gräns mot omkringliggande hud. Detta kan ge ett lite ”påklistrat” utseende. Ofta liknar förändringarna på vårtor, därav namnen åldersvårtor eller mjällvårtor.

Oftast ger inte åldersvårtor eller mjällvårtor några symptom. Förändringarna kan dock vara:

  • Kosmetiskt störande
  • Kliande
  • Skavande (BH-bandet)

Behandling mot seborroisk keratos

Seborroisk keratos är en benign hudväxt och har ingen risk för att senare bli till hudcancer. Det är därför helt ofarligt att ta bort åldersvårtor eller mjällvårtor.

På STADSKLINIKEN tar vi bort seborroisk keratos genom skrapning, också kallad curettage. Ett instrument som ser ut som en skarp slev användas för att skrapa bort åldersvårtor eller mjällvårtor. All behandling av görs i dag på privata kliniker då det inte ingår i offentlig sjukvård.

INNAN BEHANDLINGEN

Det är inget speciellt att tänka på innan borttagning av åldersvårtor eller mjällvårtor med skrapning. Du får ta alla läkemedel som vanligt. Huden skall vara fri från smink innan behandlingen.

UNDER BEHANDLINGEN

Vi tar bort åldersvårtor eller mjällvårtor genom att skrapa dom av med en ”skarp slev”. Då seborroisk keratos ligger så ytligt i huden behövd knappast någon lokalbedövning. Om Du ändå önskar detta så lägger vi lokalbedövning med ett sprutstick på plats.

EFTER BEHANDLINGEN

Efter behandlingen av åldersvårtor eller mjällvårtor har man ett skrapsår i huden som kan vars lätt blödande. Vi lägger ett litet bandage på området som Du byter ut senare samma dag. Det bildas en sårskorpa i området som Du skall låta vara innan den trillar av sig själv.

FÖRVÄNTAD EFFEKT

Oftast ersätts området av normal hud utan att seborroisk keratos kommer tillbaks. Det finns ändå en liten risk för att samma typ av förändring kommer tillbaks på samma ställe. I så fall kan man upprepa behandlingen senare.