Hoppa till innehåll

Laserbehandling mot ärr

Ärr i huden uppstår efter olyckor, självskada och operationer där huden har läkt med bindvävnad istället för nya hudceller. Laserbehandling av ärrvävnad med fraktionerad laser kan reducera ärr effektivt.

Orsaker till ärr

Ärr i huden uppstår vanligtvis efter olyckor, självskada eller operationer. Efter en skada mot de djupare hudlagren försöker kroppen att reparera sig själv. Det uppstår en inflammation i vävnaden som startar en självläkningsprocess. I denna process strömmar blod till området, nya kärl bildas och det skapas ny bindvävnad och nya hudceller.

När skadan går långt ner till de djupare hudlagren är det vanligt att huden inte klarar av att läka skadan. Huden vill då försöka göra huden mer motståndskraftig och läker bara med bindvävnad, istället för med nya hudceller. Detta syns som ärrvävnad och kan även lämna ärr med gropar eller upphöjningar.

Besvär av ärr

När en skada mot huden inträffat får man i starten ett rött ärr. Rodnaden brukar gradvis lägga sig men lämnar istället ärrvävnad som är hårdare och ljusare än huden ikring. Många får också ärr med utåtbuktningar eller gropar. Ärr är enbart ett kosmetiskt problem.

Hur behandling med laser fungerar mot ärr

Laserbehandling mot ärr genomförs med fraktionerad laser. Fraktionerad laser avger ljusenergi med en våglängd som vatten i huden tar till sig. Lasern avger många djupa skott där den hettar upp vattnet i läderhuden där bindvävnaden finns. 
Värmen från vattnet orsakar en kontrollerad skada på bindvävnaden som bryts sönder. Skadan stimulerar till en ny, stark inflammation som sätter i gång en mer effektiv självläkningsprocess.

Nya hudceller och bindvävsfibrer bildas som hjälper till att släta ut huden och reducera ärrvävnaden.

Det kan behövas flera behandlingar för att ett bra resultat ska uppnås. Det bör ha gått minst tre veckor innan nästa behandling genomförs.

Förväntat resultat

Ärrbehandling med fraktionerad laser är ett snällt och effektivt sätt att reducera ärrvävnad på. Man får ändå inte förvänta sig att ärret försvinner helt. Ett vanligt behandlingsresultat är 20-25 % reduktion av ärrvävnaden efter 4 behandlingar. Behandlingsresultatet och beror mycket på hur ärret ser ut från början.

Det tar tid innan man ser fullt resultat. Självläkningsprocessen pågår i ca 2 månader och det är först efter denna period som man kan se resultat på ärren.

Under konsultationen får Du en uppskattning av vilket resultat som Du kan förvänta Dig. Uppskattningen är baserad på forskningsresultat och beprövad erfarenhet.

Innan behandlingen

Då huden också har en självläknings förmåga är det bäst att vänta i 6 månader efter att skadan inträffat innan behandling med fraktionerad laser görs.

Du får vara lite solbrun innan behandlingen men du skall inte ha bränt dig i solen dagarna innan. Undvik brun-utan-sol-produkter i en månad innan behandlingen. Du får inta alla mediciner som vanligt.

Under behandlingen

Behandlingen med fraktionerad laser för ärr innebär vanligtvis en känsla av lätt stickande eller brännande under proceduren. Smärtan är fullt hanterbar.

Efter behandlingen

Direkt efter laserbehandlingen är ärret rött och svullet. Rodnaden och svullnaden lägger sig oftast inom några dagar. Efter detta blir huden ganska torr i en period. Då är det bra att använda mjukgörande kräm. Var försiktig med solning de närmsta veckorna efter behandlingen.

Biverkningar

Fraktionerad laserbehandling av ärr kan ge rodnad, svullnad, klåda , pigmentförändringar och eventuell temporär ömhet.

Behandlingstid

Behandlingstiden är mellan 15 min – 30 min

Restriktioner

-18 årsgräns

– Ej gravid

– Undvik direkt solljus på det behandlade området

– Ej vara solbränd

– Använd hög SPF-solskydd både innan och efter behandlingen

BehandlingskostnadBehandlingskostnad

Enstaka Ärr:
2 790 kr

Vid behandling av fler ärr samtidigt får man 25 % rabatt per tillkommande ärr. 4st behandlingar kan bokas till priset 3st.

Delbetalning

Vi erbjuder alla Klarnas betalningsalternativ. Du kan betala på kliniken precis som du gör med Klarna online. Smidiga alternativ inkluderar ”Köp först, betala senare” med konto eller faktura och ”Dela upp” med delbetalning. Gå till verktyget för att beräkna den månatliga kostnaden du kommer att behöva betala.

Boka tid

Du kan boka en tid för telefon- eller videokonsultation, eller boka din behandling direkt här.

Du är i trygga händer

Vi är Sveriges mest rekommenderade klinik. Läs vad våra klienter säger om oss.

Boka tid hos oss

Boka en tid hos oss redan nu.

Boka tid