Bekymmersrynkor

Även kallad glabella eller arga rynkan, är en linje mellan ögonbrynen som i vissa fall kan ge ett strängt eller argt ansiktsuttryck. En toxinbehandling av området kan släta ut rynkan, öppna upp ögat och även bidra till mindre spänningshuvudvärk.

Arga rynkan uppstår när muskulaturen i ögonbrynen aktiveras, dras ihop och skapar en eller flera linjer mellan ögonbrynen. Detta kan ske av dålig vana när vi t.ex. kisar mot ljuset en solig dag eller koncentrerar oss framför datorn.

Vårt ansiktsuttryck är viktigt i möten med andra personer och ibland speglar kanske inte det hur vi mår eller känner. Rynkor mellan ögonbrynen kan ge intrycket av att man ser arg, bekymrad eller sträng ut, varv namnet arga rynkan.

Förutom den estetiska faktorn kan en upprepad kraftig muskelkontraktion i glabella ge eller bidra till spänningshuvudvärk.

Läkemedlet som injiceras i muskulaturen stänger av dess möjlighet att kontrahera och den förblir därför avslappnad så länge som toxinet verkar. Efter behandling kommer effekten stegvis och fullt resultat syns efter ca två veckor. Vissa känner effekt redan efter 2 dagar och kan se resultat första veckan. För de små musklerna i ansiktet används väldigt låga doser av läkemedlet och påverkar inte övriga kroppen. Läkemedlet verkar och bryts ner lokalt där det injiceras.

Vid första besöket vill vi att du berättar dina önskemål, samt förväntningar av behandlingen. Därefter diskuterar vi vilka resultat som kan uppnås utifrån din specifika hudstruktur och muskelstyrka. När vi är överens om behandlingen dokumenteras problemområdet med bild eller film för att kunna gå tillbaka och se behandlingens resultat. Smink måste tvättas bort innan behandlingen påbörjas. För övrigt krävs inga övriga förberedelser.

Du kommer att få använda musklerna genom att dra ihop ögonbrynen för att kunna rita 5 punkter där vi sedan injicerar läkemedlet. Strax innan injiceringen baddas området rent med klorhexidin. Injektionsbehandling av bekymmersrynkor i glabella gör inte speciellt ont då vi använder oss av en tunn, kort och liten nål som endast går ytligt i huden. Det kan upplevas som huden spänns något i området där vi injicerar läkemedlet.

Du kan få en lätt rodnad och svullnad de närmaste timmarna, men som utan problem kan täckas med smink. Det är viktigt att du undviker alkohol, bastu, varma bad och massage av området de närmaste 24 timmarna. Även träning bör undvikas samma dag då det finns risk för spridning av läkemedlet.

Läkemedlet har en direkt effekt på ca 3 månader, dock kan det indirekta resultatet variera beroende på muskelminnet. En väldigt stark och ofta använd muskel skapar ett starkt muskelminne och förkortar resultatet av behandlingen. Upprepad behandling kan förlänga hållbarheten eftersom muskelminnet försämras över tid. Vi rekommenderar därför att de första behandlingarna sker med 3 månaders intervall. Vid behov av en komplettering görs detta tidigast efter 14 dagar då maximal effekt av läkemedlet är uppnått. För att minska risken för att kroppen ska bilda antikroppar och bli immun mot toxinet så görs endast en komplettering inom 4 veckor efter behandling. En ny injektionsbehandling kan göras tidigast efter 3 månader, något vi rekommenderar för att uppnå bästa resultat. Hos personer med djupa rynkor mellan ögonbrynen och där linjerna även syns i avslappnat läge kräver längre behandlingstid. Dessa personer kan behöva upprepade behandlingar i flera år innan huden har reparerat sig och får ett slätare resultat samt minska framtoningen av bekymmersrynkorna.

Det är vanligt att det blir lite rött och upphöjt vid injektionspunkten, likt en mindre bula. Detta lägger sig inom ett par timmar och kan enkelt täckas med makeup. Det kan uppstå ett blåmärke om ett litet kärl träffas av nålen. Det finns en liten risk för att läkemedlet ger tunga ögonlock. Detta är inte så vanligt och går bort av sig själv. Skulle detta ske, försvinner det när läkemedlet brutits ner. Det är viktigt att komma ihåg att läkemedlet aldrig har en bestående effekt.

Injektionsbehandling med toxiner är ett mindre och enkelt ingrepp i jämförelse med plastikkirurgi. Behandlingen gör inte särskilt ont, går snabbt och ger dig ett naturligt resultat. En behandling som upprepas förebygger rynkor och kan långsiktigt leda det till slätare hud. Behandling av glabella eller arga rynkan kan även lindra spänningshuvudvärk.

Behandlingen är inte bestående, vilket innebär att effekten försvinner efter ca 3-6 månader och behöver därefter upprepas.

Om du planerar att bli gravid eller är gravid bör du inte genomföra injektionsbehandlingen då det finns för lite forskning på om fostret kan skadas av läkemedlet. Ammar du ska du också avvakta med att behandla, då det finns en risk att läkemedlet överförs till barnet via bröstmjölken.

Kontakt

info@stadskliniken.se

08-522 255 34

Tulegatan 3, 113 58 Stockholm

Stadskliniken AB 2021 © All rights reserved.