Bekymmersrynkor

I området mellan näsroten och ögonen sitter tre muskler. När de rynkas dras huden i området ihop och orsakar med tiden så kallade glabellarynkor eller bekymmersrynkor. I yngre hud slätas ytan ut igen när musklerna slappnar av, men med den förlorade elasticiteten blir rynkorna mellan ögonbrynen permanenta, som ett vikt papper som inte går att släta ut. Olika faktorer som påverkar området negativt är en minskad elasticitet och fyllighet  i huden samt en ökad aktivitet i muskulaturen.

Bekymmersrynkor även kallad arga rynkan, är linjen mellan ögonbrynen som i vissa fall kan ge ett strängt eller argt ansiktsuttryck. En toxinbehandling av området kan släta ut rynkan, öppna upp ögat och även bidra till mindre spänningshuvudvärk.

När vi åldras förändras hudens uppbyggnad och produktionen av proteinerna kollagen och elasticin minskar. Hos unga och friska personer består huden av 80 % kollagen, men i 25-årsåldern börjar produktionen gå ner och fortsätter sedan att reduceras under livets gång. Yttre påverkan från rökning, föroreningar, solstrålning och en obalanserad kost kan också bidra till att huden börjar visa tecken på åldrande, som rynkor och förlust av elasticitet.

Arga rynkan uppstår när muskulaturen i ögonbrynen aktiveras, dras ihop och skapar en eller flera linjer mellan ögonbrynen. Detta kan ske av dålig vana när vi t.ex. kisar mot ljuset en solig dag eller koncentrerar oss framför datorn.

För att upprätthålla en god cellproduktion i huden bör du motionera regelbundet, äta varierat, undvika stress och få tillräckligt mycket sömn. Att skydda huden från sol med en kräm med hög solskyddsfaktor är också ett bra sätt att förebygga skador. Huden runt ögonen är extra tunn, därför är det bra att även använda solglasögon. Genom att dricka mycket vatten kan du hålla huden hydrerad vilket motverkar rynkor. Att sluta röka är också ett bra sätt att hålla huden skrynkelfri, då rökning försämrar blodcirkulationen.

Vårt ansiktsuttryck är viktigt i möten med andra personer och ibland speglar kanske inte det hur vi mår eller känner. Rynkor mellan ögonbrynen kan ge intrycket av att man ser arg, bekymrad eller sträng ut, varv namnet arga rynkan.

Förutom den estetiska faktorn kan en upprepad kraftig muskelkontraktion i glabella ge eller bidra till spänningshuvudvärk.

Genom att injicera toxiner går det att få musklerna mellan ögonbrynen att slappna av, så att bekymmersrynkorna inte blir lika framträdande. Den nervsignal som får musklerna att dras samman blockeras, och området blir mindre rörligt. Med Btx som injiceras ytligt kan rynkor både förebyggas och förhindras från att bli djupare. Patienten får först dra ihop ögonbrynen varpå fem punkter ritas där läkemedlet ska injiceras. Behandlingen är närapå smärtfri då en kort och tunn nål används som går precis under huden. Efter behandlingen kan patienten uppleva en lätt svullnad och rodnad, samtidigt som bastu, alkohol, massage och varma bad bör undvikas under minst 24 timmar efteråt. Det är också viktigt att undvika att ta på området som behandlats efter injicering, samt att inte utsätta det för stark kyla eller värme. Med upprepade behandlingar kan en slätare hud uppnås med tiden. Effekten upphör efter cirka tre till sex månader varvid den behöver göras igen.

Läkemedlet som injiceras i muskulaturen stänger av dess möjlighet att kontrahera och den förblir därför avslappnad så länge som toxinet verkar. Efter behandling kommer effekten stegvis och fullt resultat syns efter ca två veckor. Vissa känner effekt redan efter 2 dagar och kan se resultat första veckan. För de små musklerna i ansiktet används väldigt låga doser av läkemedlet och påverkar inte övriga kroppen. Läkemedlet verkar och bryts ner lokalt där det injiceras.

Vid första besöket vill vi att du berättar dina önskemål, samt förväntningar av behandlingen. Därefter diskuterar vi vilka resultat som kan uppnås utifrån din specifika hudstruktur och muskelstyrka. När vi är överens om behandlingen dokumenteras problemområdet med bild eller film för att kunna gå tillbaka och se behandlingens resultat. Smink måste tvättas bort innan behandlingen påbörjas. För övrigt krävs inga övriga förberedelser.

Du kommer att få använda musklerna genom att dra ihop ögonbrynen för att kunna rita 5 punkter där vi sedan injicerar läkemedlet. Strax innan injiceringen baddas området rent med klorhexidin. Injektionsbehandling av bekymmersrynkor i glabella gör inte speciellt ont då vi använder oss av en tunn, kort och liten nål som endast går ytligt i huden. Det kan upplevas som huden spänns något i området där vi injicerar läkemedlet.

Du kan få en lätt rodnad och svullnad de närmaste timmarna, men som utan problem kan täckas med smink. Det är viktigt att du undviker alkohol, bastu, varma bad och massage av området de närmaste 24 timmarna. Även träning bör undvikas samma dag då det finns risk för spridning av läkemedlet.

Läkemedlet har en direkt effekt på ca 3 månader, dock kan det indirekta resultatet variera beroende på muskelminnet. En väldigt stark och ofta använd muskel skapar ett starkt muskelminne och förkortar resultatet av behandlingen. Upprepad behandling kan förlänga hållbarheten eftersom muskelminnet försämras över tid. Vi rekommenderar därför att de första behandlingarna sker med 3 månaders intervall. Vid behov av en komplettering görs detta tidigast efter 14 dagar då maximal effekt av läkemedlet är uppnått. För att minska risken för att kroppen ska bilda antikroppar och bli immun mot toxinet så görs endast en komplettering inom 4 veckor efter behandling. En ny injektionsbehandling kan göras tidigast efter 3 månader, något vi rekommenderar för att uppnå bästa resultat. Hos personer med djupa rynkor mellan ögonbrynen och där linjerna även syns i avslappnat läge kräver längre behandlingstid. Dessa personer kan behöva upprepade behandlingar i flera år innan huden har reparerat sig och får ett slätare resultat samt minska framtoningen av bekymmersrynkorna.

Kompletterande behandling med fillers. Fillers består till stor del av hyaluronsyra som även finns naturligt i kroppen. Den binder vatten och skapar på så vis mer volym i injektionsområdet. Det går att välja flera olika fillers med varierande konsistens, och det är möjligt att injicera dem både under och i själva huden. Det kan vara ett bra komplement till toxinbehandling när bekymmersrynkorna är djupa och svåra att få bort helt. Fillers varar relativt länge, i ett helt år efter behandling. Behandlingen kan användas för ansiktskonturering, att skapa mer volym, ge fylligare läppar och släta ut rynkor. För ännu bättre resultat är det också bra att komplettera med olika hudvårdsprodukter som passar väl till din hudtyp.

Det är vanligt att det blir lite rött och upphöjt vid injektionspunkten, likt en mindre bula. Detta lägger sig inom ett par timmar och kan enkelt täckas med makeup. Det kan uppstå ett blåmärke om ett litet kärl träffas av nålen. Det finns en liten risk för att läkemedlet ger tunga ögonlock. Detta är inte så vanligt och går bort av sig själv. Skulle detta ske, försvinner det när läkemedlet brutits ner. Det är viktigt att komma ihåg att läkemedlet aldrig har en bestående effekt.

Injektionsbehandling med toxiner är ett mindre och enkelt ingrepp i jämförelse med plastikkirurgi. Behandlingen gör inte särskilt ont, går snabbt och ger dig ett naturligt resultat. En behandling som upprepas förebygger rynkor och kan långsiktigt leda det till slätare hud. Behandling av glabella eller arga rynkan kan även lindra spänningshuvudvärk.

Behandlingen är inte bestående, vilket innebär att effekten försvinner efter ca 3-6 månader och behöver därefter upprepas.

Om du planerar att bli gravid eller är gravid bör du inte genomföra injektionsbehandlingen då det finns för lite forskning på om fostret kan skadas av läkemedlet. Ammar du ska du också avvakta med att behandla, då det finns en risk att läkemedlet överförs till barnet via bröstmjölken.

Kontakt

info@stadskliniken.se

08-522 255 34

Tulegatan 3, 113 58 Stockholm

Stadskliniken AB 2021 © All rights reserved.