Behandling mot bristningar

Bristningar eller striae uppstår oftast under pubertet, graviditet eller vid hastig viktuppgång och viktnedgång. Bristningar lämnar efter sig röda sträckmärken som senare blir ljusa och glänsande. Fraktionerad laser är den mest effektiva behandlingen för att reducera bristningar.

Orsaker till bristningar

Striae eller sträckmärken uppstår när bindvävsfibrer utsätts för översträckning. När kollagen och elastiska fibrer i huden sträcks för mycket brister de och lämnar märken efter sig. Det finns olika stadier i livet när det är vanligare att få sträckmärken:

  • Under puberteten när kroppen växer snabbt
  • Under graviditeten när mage och bröst blir större
  • Under hastig viktuppgång när framförallt rumpa och lår blir större

Besvär av bristningar

Striae kan uppstå på många områden på kroppen. De vanligaste områdena att behandla är:

  • Striae på armar
  • Striae på bröst
  • Striae på mage
  • Striae på rumpa
  • Striae på lår

När man nyligen fått bristningar är de röda. Rodnaden avtar med tiden men lämnar efter sig ljusare, lite glänsande sträckmärken som inte går bort av sig själv. Man har inga symtom av bristningar. Det är enbart ett kosmetiskt problem.

Laserbehandling mot bristningar

Laserbehandling mot striae utförs med fraktionerad laser; Fraxel eller Frax1550. Behandlingen går ut på att göra en kontrollerad skada av brustna bindvävsfibrer och stimulera huden till bildning av ny bindvävnad.

Med fraktionerad laser avges ljusenergi med våglängden 1550 nm. Vattnet kring bindvävsfibrerna i läderhuden tar till sig energin där den ombildas till värme. Värmen orsakar en kontrollerad skada. De gamla bindvävsfibrerna bryts sönder. Skadan stimulerar till en stark inflammation i området. Huden blir röd och svullen samtidigt som blod strömmar till området för att bygga upp bindvävnaden på nytt. I denna processen bildas ett stort antal nya bindvävsfibrer.

INNAN BEHANDLINGEN

Du får vara lite brun från solen innan behandlingen men Du skall inte ha bränt Dig i solen dagarna innan. Undvik brun-utan-sol-produkter i en månad innan behandlingen. Behandlingen är obehaglig och kan vara lite smärtsam. Det är många som väljer att lägga bedövningskräm innan. Lokalbedövningen får Du receptfritt på apoteket och smörjas på 1 timme innan behandlingen.

UNDER BEHANDLINGEN

Behandlingen är obehaglig och gör lite ont. En sensor rullas över huden medan lasern avger många ljusskott mot huden. Lasern avger kylluft, men det känns ändå stickande och varmt.

EFTER BEHANDLINGEN

Huden blir röd och lite svullen direkt. Både rodnaden och svullnaden lägger sig inom några dagar. Efter det kan huden bli ganska torr en period. Det är bra att använda mjukgörande kräm.

FÖRVÄNTAD EFFEKT

Fraktionerad laser är det mest effektiva sättet att reducera bristningar på. Men det finns ingen behandling som kan ta bort striae helt. Efter 4 laserbehandlingar kan man räkna med att sträckmärkena är mindre framträdande, men inte borta. De flesta upplever en ca 20-25 % reduktion efter behandlingarna med fraktionerad laser. Oftast uppnår man en större effekt på nya bristningar.

Under läkarkonsultationen ges en uppskattning av vilket resultat Du kan förvänta Dig. Uppskattningen är baserad på beprövad erfarenhet, men är ingen garanti för att önskad effekt uppnås.

FÖRE- OCH EFTERBILDER