Det finns många orsakar till att brustna blodkärl uppstår. Det finns en ärftlig benägenhet till att kärl brister. I ansiktet uppstår det oftare hos dem som varit mycket i solen och i hårt väder. På benen uppstår det hos dem som har ett högt tryck i det djupa venträdet, dvs de blodkärl som går upp till hjärtat.

 

Orsaker till brustna blodkärl i ansiktet

Kärl i ansiktet uppkommer oftare hos dem som:

  • har föräldrar med brustna kärl
  • exponerats mycket för solljus
  • har vistats mycket ute i hårt väder med vind och kyla

Brustna blodkärl i ansiktet uppkommer därför oftast på de mest exponerade områdena i ansiktet. Vanligen på näsa, kinder och tinningar.

 

Orsaker till brustna blodkärl på benen

Kärl på benen, också kallat ådernät, uppkommer oftare hos de som:

  • har föräldrar med ådernät eller varicer
  • har ett stillasittande jobb
  • jobbar stående många timmar i sträck
  • har genomgått graviditet

Ådernät på benen uppstår oftare om det finns ett högt tryck i det djupa venträdet i benen. För att transportera blod från benen tillbaka till hjärta och lungor, är vi beroende av muskelvenepumpen. Den fungerar på följande vis: när muskler i vader och lår används, ”masserar” de upp blodet till hjärta och lungor mot tyngdkraften. För att blodet inte ska rinna tillbaka är vi avhängiga av klaffar i venerna som håller tätt.

Om man har ett stillasittande jobb eller inte rör på sig används inte muskelvenepumpen. Det medför ett högre tryck i venträdet som orsakar brustna blodkärl. När man är gravid pressar fostret på den stora venen som ska föra blodet från benen tillbaks till hjärta och lungor. Detta medför också ett högre tryck och orsakar brustna blodkärl. Med åldern håller inte längre klaffarna i venträdet tätt. Det medför också ett högre tryck med ådernät som följd.

 

Behandling av blodkärl

Brustna kärl i ansiktet och benen kan behandlas med antingen IPL eller YAG laser. Dessa kan effektivt ta bort telangiektasier i ansiktet och ådernät på benen. På Stadskliniken behandlar leg. läkare med marknadens mest moderna laser som också finns på alla svenska universitetssjukhus.