Hudföryngring med IPL och fraktionerad laser

Huden åldras naturligt och påverkas konstant av många yttre påfrestningar. Faktorerna ger pigmentering, blodkärl och rodnad på en hud som tappat sin lyster och fasthet. Hudföryngring med IPL och fraktionerad laser är effektiv i att reducera många av de förändringar som åldern, sol, väder och vind har orsakat.

Vad orsakar hudens åldrande?

Huden åldras naturligt samtidigt som den konstant utsätts för yttre påfrestningar. När vi blir äldre minskar halterna av de beståndsdelar som ger huden sin lyster och fasthet. Bindvävsfibrerna kollagen, elastin och hyaluronsyra bryts ned och ersätts inte. Detta gör att huden tappar sin lyster, och fina linjer och rynkor uppstår. Huden utsätts konstant för yttre påfrestningar i form av bland annat sol, kyla och vind. Dessa faktorer gör att pigmentering, ytliga blodkärl och rodnad bildas. Sammantaget ger dessa förändringar ett åldrande utseende.

Hudföryngring med IPL och fraktionerad laser

Hudföryngring genomförs med IPL (intensivt pulserande ljus) och fraktionerad laser. Först behandlas huden med IPL. IPL avger ljusenergi som både pigmentering och ytliga blodkärl tar till sig. När ljusenergin träffar pigment och kärl ombildas energin till värme. Vid tillräcklig hög värme sprängs pigment sönder och kärl kollapsar. Pigmentering och blodkärl försvinner och huden får en ökad lyster.

Under samma behandlingstillfälle genomförs också en behandling med fraktionerad laser. Fraktionerad laser avger ljusenergi med en våglängd som vatten i huden tar till sig. Laserskotten penetrerar huden djupt och hettar upp vattnet i läderhuden. Värmen gör en kontrollerad skada som stimulerar till en stark inflammation. Inflammationen sätter igång en process med nybildning av bindvävsfibrer. Detta reducerar rynkor och fina linjer.

INNAN BEHANDLINGEN

Du får vara lite solbrun innan laserbehandlingen men Du skall inte ha bränt Dig i solen dagarna innan. Du skall heller inte ha använt brun-utan-sol-produkter i en månad innan behandlingen. Du får ta alla läkemedel som vanligt. Då behandlingen är lite obehaglig kan Du hämta ut lokalbedövande kräm receptfritt på apoteket. Du applicerar krämen på huden en timme innan behandlingen.

UNDER BEHANDLINGEN

Under laserbehandlingen kommer Du få ha på Dig skyddsglasögon. Ett tunt lager gel läggs på huden inför IPL behandlingen och det ges många laserskott genom en glasprisma. Detta känns lite varmt och stickande, men är inte särskilt obehagligt. Efter detta tas gelen bort inför behandlingen med fraktionerad laser. Under denna behandling rullas en sensor över huden samtidigt som många djupa skott avges i huden. Denna behandlingen är lite mer obehaglig, varm och stickande.

EFTER BEHANDLINGEN

Direkt efter en hudföryngring med laser är Du röd och lite svullen. Rodnaden och svullnaden lägger sig inom några dagar. Om det fanns pigmentfläckar i huden kan dessa ha blivit mörkare. Om det fanns kärl i huden kan dessa synas lite mer eller ha försvunnit direkt. Pigmentfläckar brukar flagna av och kärlen brukar falla sönder, för att sedan försvinna i loppet av en dryg vecka. Du kan återgå till vardagliga aktivitet direkt efter behandlingen, men vara försiktig med solning de närmaste veckorna.

FÖRVÄNTAD EFFEKT

Hudföryngring med kombinationen av IPL och fraktionerad laser brukar ge ett mycket tillfredsställande resultat. De flesta gör 4 behandlingar. Efter detta brukar pigmentering och ytliga blodkärl ha försvunnit. Rodnad brukar kunna reduceras ca 40-50 %. Man får en ökad lyster och bättre hudtextur. Rynkor och finare linjer har minskat.

Innan behandlingen får Du komma på konsultation med leg. läkare. Läkaren uppskattar vilket resultat Du kan förvänta Dig av hudföryngringsbehandlingen med laser. Resultatet beror mycket på hudtyp och de förändringar som finns i huden. Uppskattningen är baserad på beprövad erfarenhet. Obs att uppskattningen inte är en garanti för önskad effekt, då resultaten är individuella.

FÖRE- OCH EFTERBILDER