Hoppa till innehåll

Hudföryngring med IPL och fraktionerad laser

Huden åldras naturligt och påverkas konstant av många yttre påfrestningar. Faktorerna ger pigmentering, blodkärl och rodnad på en hud som tappat sin lyster och fasthet. Hudföryngring med IPL (intensivt pulserande ljus) och fraktionerad laser är effektiv i att reducera många av de förändringar som åldern, sol, väder och vind har orsakat.

Orsaker till hudens åldrande

Huden åldras naturligt samtidigt som den konstant utsätts för yttre påfrestningar. När vi blir äldre minskar halterna av de beståndsdelar som ger huden sin lyster och fasthet. Bindvävsfibrerna kollagen, elastin och hyaluronsyra bryts ned och ersätts inte. Detta gör att huden tappar sin lyster, och fina linjer och rynkor uppstår. Huden utsätts konstant för yttre påfrestningar i form av bland annat sol, kyla och vind. Dessa faktorer gör att pigmentering, ytliga blodkärl och rodnad bildas. Sammantaget ger dessa förändringar ett åldrande utseende.

Besvär av hudens åldrande

Åldrandet för ofta med sig endel hudförändringar som rodnader, pigmenteringar och linjer. Dessa åldersförändringar kan orsaka psykologisk stress, minskad självkänsla, hudirritation, obehag, och kan även påverka sociala interaktioner negativt.

Pigmenteringar, rodnader och linjer i ansiktet, hals dekolletage kan effektivt behandlas med IPL-teknik som både jämnar ut hudtonen och minskar rodnaden, medan fraktionerad laser (Frax) fokuserar på att reducera fina linjer och förbättra hudtexturen genom att stimulera kollagenproduktionen.

Hur behandling med laser fungerar mot hudens åldrande

Hudföryngring genomförs med IPL och fraktionerad laser som utförs under samma behandlingstillfälle. Det kan behövas flera behandlingar för att uppnå ett optimalt resultat och det ska passera minst 3 veckor mellan varje behandling.

Först behandlas huden med IPL som avger ljusenergi som både pigmentering och ytliga blodkärl tar till sig. När ljusenergin träffar pigment och kärl ombildas energin till värme. Vid tillräcklig hög värme sprängs pigment sönder och kärl kollapsar. Pigmentering och blodkärl försvinner och huden får en ökad lyster.

Under samma behandlingstillfälle genomförs också en behandling med fraktionerad laser. Fraktionerad laser avger ljusenergi med en våglängd som vatten i huden tar till sig. Laserskotten penetrerar huden djupt och hettar upp vattnet i läderhuden. Värmen gör en kontrollerad skada som stimulerar till en stark inflammation. Inflammationen sätter igång en process med nybildning av bindvävsfibrer och detta reducerar rynkor och fina linjer.

Förväntat resultat

Hudföryngring med kombinationen av IPL och fraktionerad laser brukar ge ett mycket tillfredsställande resultat. De flesta gör 4 behandlingar. Efter detta brukar pigmentering och ytliga blodkärl ha försvunnit. Rodnad brukar kunna reduceras ca 40-50 %. Man får en ökad lyster och bättre hudtextur. Rynkor och finare linjer har minskat

Innan behandlingen

Innan behandlingen får du komma på konsultation om du så önskar. Där uppskattas vilket resultat du kan förvänta dig av hudföryngringsbehandlingen med laser. Resultatet beror mycket på hudtyp och de förändringar som finns i huden. Uppskattningen är baserad på beprövad erfarenhet. Observera att uppskattningen inte är en garanti för önskad effekt, då resultaten är individuella.

Du får vara lite solbrun innan laserbehandlingen men du skall inte ha bränt dig i solen dagarna innan. Du skall heller inte ha använt brun-utan-sol-produkter i en månad innan behandlingen. Du får ta alla läkemedel som vanligt. Då behandlingen är lite obehaglig kan du hämta ut lokalbedövande kräm receptfritt på apoteket. Du applicerar krämen på huden 1 timme innan behandlingen.

Under behandlingen

Under laserbehandlingen kommer du få ha på dig skyddsglasögon. Ett tunt lager gel läggs på huden inför IPL behandlingen och det ges många laserskott genom en glasprisma. Detta känns lite varmt och stickande, men är inte särskilt obehagligt.

Efter detta tas gelen bort inför behandlingen med fraktionerad laser. Under denna behandling rullas en sensor över huden samtidigt som många djupa skott avges i huden. Denna behandlingen är lite mer obehaglig, varm och stickande.

Efter behandlingen

Direkt efter en hudföryngring med laser är du röd och lite svullen. Rodnaden och svullnaden lägger sig inom några dagar. Om det fanns pigmentfläckar i huden kan dessa ha blivit mörkare. Om det fanns kärl i huden kan dessa synas lite mer eller ha försvunnit direkt. Pigmentfläckar brukar flagna av och kärlen brukar falla sönder, för att sedan försvinna i loppet av en dryg vecka. Du kan återgå till vardagliga aktivitet direkt efter behandlingen, men vara försiktig med solning de närmaste veckorna.

Behandlingstid

Behandlingstiden för både IPL och fraktionerad laser (Frax) varierar beroende på storleken på behandlingsområdet. En IPL-session kan ta mellan 15-30 min, medan en Frax-laserbehandling kan variera från 20-40 minuter. Tiden kan dock justeras beroende på patientens specifika behov och hudens kondition.

Biverkningar

Biverkningar från IPL-behandlingar kan omfatta rodnad, svullnad och sällan pigmentförändringar. Frax-laser kan orsaka liknande symptom plus lätt fjällning och i sällsynta fall, temporär hyperpigmentering.

Restriktioner

Efter IPL-behandling och Frax behandling:

-Undvik direkt solljus.

-Applicera hög SPF-solskydd.

-Åldersgräns 18 år.

-Ej vara gravid.

Behandlingskostnad

Hudföryngring: Ansikte
4 935 kr

Hudföryngring: Ansikte-Hals
7 400 kr

Hudföryngring: Ansikte-Hals-Dekolletage
9 870 kr

4 behandlingar kan bokas till priset av 3.

Delbetalning

Vi erbjuder alla Klarnas betalningsalternativ. Du kan betala på kliniken precis som du gör med Klarna online. Smidiga alternativ inkluderar ”Köp först, betala senare” med konto eller faktura och ”Dela upp” med delbetalning. Gå till verktyget för att beräkna den månatliga kostnaden du kommer att behöva betala.

Boka tid

Du kan boka en tid för telefon- eller videokonsultation, eller boka din behandling direkt här.

Du är i trygga händer

Vi är Sveriges mest rekommenderade klinik. Läs vad våra klienter säger om oss.

Boka tid hos oss

Boka en tid hos oss redan nu.

Boka tid