Hoppa till innehåll

Hur behandlar man bruxism?

Catharina Asp
Av Catharina Asp

Många lider av bruxism och det är ett problem som blir allt vanligare. Bruxism är ett samlingsnamn för tandgnissling och tandpressning. Orsaken är inte helt känd, men bruxism är absolut kopplat till stress. Eftersom vi är allt mer stressade i dagens samhälle, så ökar antalet personer med dessa besvär och även efterfrågan på behandling.

Hur behandlar man bruxism?

Behandling mot bruxism

Eftersom bruxism innefattar både tandgnissling och tandpressning kan behandlingen för dessa problem variera. För en person som endast har problem med tandgnissling om nätterna, så är en bettskena rätt behandling. Men för en person som endast pressar tänder, kanske både dag- och nattetid, så hjälper sällan en bettskena utan detta kräver en annan typ av behandling.

Behandlingsmetoder för bruxism:

  • Bettskena
  • Stretch och massage för käkmuskler
  • Beteendeterapi
  • Injektionsbehandling med btx

Bettskena är bra och rätt behandling för personer som gnisslar och sliter ner sina tänder. Bettskenan är individuellt framställd i hårt akrylat och sitter antingen i överkäken eller i underkäken nattetid. Det är din tandläkare som bedömer om det är rätt behandling för dig och det är även hen som hjälper dig att få bettskenan.

Stretch och massage för käk och ansiktsmuskler kan vara jättebra för personer som får ont i dessa muskler, spänningshuvudvärk o.s.v. på grund av bruxism. Detta kan en naprapat eller sjukgymnast hjälpa dig med, men olika övningar kan lätt hittas på internet för att göra själv.

Beteendeterapi är en långsiktig, men tidskrävande behandling för bruxism. Detta är ofta nästa steg i behandlingen om bettskena inte fungerar. Din tandläkare skickar då en remiss till bettfysiologen, som hjälper dig vidare.

Injektionsbehandling med btx är en relativt ny behandlingsmetod för bruxism. Toxinet som sprutas rakt in i käkmuskeln får den att slappna av, vilket leder till mindre muskelsmärta, spänningshuvudvärk och minskar risken för sprickor eller andra tandrelaterade besvär. Denna behandling bör utföras av specialiserade tandläkare.

Välkommen att klicka här så kommer du till din bokning!