Vad är acneärr?
Acneärr är permanenta hudförändringar som uppstår efter svår eller obehandlad akne. De kan vara upphöjda (hypertrofiska ärr eller keloider) eller nedsänkta (atrofiska ärr) i huden. Acneärr kan variera i storlek och djup och påverka hudens textur och utseende. De är ofta svåra att behandla och kan ha psykologisk påverkan på individen.
Kan man förebygga att detta?
För att förebygga acneärr med rätt hudvård är det viktigt att behandla akne tidigt och effektivt för att förhindra djup inflammation som kan orsaka ärr.
Undvik att klämma eller peta på finnar, då detta ökar risken för ärrbildning. Använd milda, icke-irriterande rengöringsprodukter och exfoliera huden regelbundet men försiktigt med kemiska exfolierande produkter innehållande salicylsyra eller glykolsyra.
Återfukta huden dagligen med en lätt, oljefri fuktkräm och använd solskydd för att skydda mot UV-strålning som kan förvärra ärrbildning. Inkludera produkter med niacinamid, C-vitamin och retinol i din hudvårdsrutin för att förbättra hudens textur.
Var konsekvent med din hudvårdsrutin och ge produkterna tid att verka. Om din acne är svår eller om du märker att ärr börjar bildas trots egenvård, konsultera en etablerad klinik för rätt behandling. Genom att följa dessa steg kan du minska risken för acneärr och främja en hälsosam, jämn hudton.

Går acneärr att behandla?
Acneärr kan effektivt behandlas med flera metoder, där fraktionerad laser är en av de mest framgångsrika. Denna teknik skapar mikroskopiska skador under huden, vilket stimulerar läkning och kollagenproduktion, och kan minska synligheten av ärr med 30-40% efter cirka fyra behandlingar.
Andra alternativ inkluderar kemisk peeling, microneedling, radiofrekvens med microneedling, PRP-PPP-behandling, subcision och CO2-laser. Ofta kombineras olika metoder för optimala resultat.
Effektiviteten varierar beroende på ärrtyp, svårighetsgrad och individuella faktorer som hudtyp och ålder. För bästa resultat rekommenderas en konsultation med en hudspecialist för att skräddarsy en behandlingsplan som passar den enskilda patientens behov.
Källor
National Library of Medicine
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22296284/
National Library of Medicine
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20981308/
Är du intresserad av att behandla dig med fraktionerad laser? Välkommen till mig Catharina Asp legitimerad sjuksköterska på Stadskliniken.
Din bokning kan du göra här!