Huskur mot nagelsvamp

Huskur mot nagelsvamp

Nagelsvamp kan behandlas effektivt med huskurer. Det hävdar många artiklar på nätet och veckotidningar. Vi önskar oss naturliga behandlingssätt, och det finns en tveksamhet mot etablerade behandlingar. Idag finns det många olika ämnen som används som huskur mot nagelsvamp. Här tar vi för oss an de vanligaste; vilka ämnen som används, hur de fungerar och vilken effekt de olika huskurerna kan ge.

Ättika som huskur

Ättika är en blandning av ättiksyra och vatten. Ättiksyra är en frätande vätska som är antibakteriell. Denna egenskapen har därför en teoretisk effekt mot trådsvampen som orsakar nagelsvamp, och är idag den mest populära huskuren mot nagelsvamp.

Dr Svamo: Den antibakteriella egenskapen hos ättiksyra kan ha effekt mot lindrig fotsvamp i de fall trådsvampen sitter på huden. Ättiksyran kommer dock inte in under nagelplattan där trådsvampen som orsakar nagelsvamp finns. Idag finns det inga studier av högre kvalitet som kan bevisa att ättika har någon effekt mot nagelsvamp.

Klorin som huskur

Klorin består av natriumhypoklorit, som frigör klor, och vatten. Det är en stark basisk, frätande vätska som har desinfekterande egenskaper. Därför skulle det kunna ha en effekt mot nagelsvamp.

Dr. Svamo: Det finns några få, små studier av låg kvalitet som visar på en positiv effekt av klorin som huskur mot nagelsvamp. Det är ändå farligt att behandla hud eller nagel med klorin. När klorin kommer i kontakt med huden är den frätande och kan orsaka skada och irritation. Att behandla naglar med klorin kommer inte ha någon effekt då klorin inte tränger igenom nageln. Jag avråder från denna behandling.

Tea tree oil som huskur

Tea tree oil är en eterisk olja som utvinns från teoljebuskar i Australien. Oljan har antiseptiska egenskaper. I Sverige har det blivit en populär behandling som huskur mot nagelsvamp, och det finns ett antal hälsokost- och nätbutiker som säljer oljan.

Dr. Svamo: Tea tree oil har använts av urbefolkningen i Australien mot diverse åkommor. Mot nagelsvamp har den aldrig visat sig att ha effekt, men teoretiskt skulle den kunna ha det mot lindrig fotsvamp. Tea tree oil har givit allergiska hudreaktioner. Dödsfall och förgiftning hos katter och hundar som fått på sig höga doser tea tree oil på huden har rapporterats. Därför måste jag starkt avråda från denna behandlingen.

Bikarbonat som huskur

Bikarbonat eller natriumvätekarbonat är i ren form ett vitt pulver. Under uppvärmning eller i sura vätskor frigör det koldioxid. Denna egenskapen får drycker att bli kolsyrehaltiga och olika bakverk att jäsa. Bikarbonat används också i hög grad som huskur mot nagelsvamp.

Dr. Svamo: Jag har svårt att förstå hur någon ens kom på att bikarbonat skulle kunna användas mot nagelsvamp. Det finns inga belägg alls för användningen av det mot nagelsvamp. Använd bikarbonat när du bakar bullar, istället för att slösa bort pengar på en långvarig kur som inte kommer hjälpa.

På Stadskliniken har vi specialiserat oss på laserbehandling av nagelsvamp. En behandling som i flertalet, större studier har en bevisad effekt.

Kontakt

info@stadskliniken.se

08-522 255 34

Tulegatan 3, 113 58 Stockholm

Stadskliniken AB 2021 © All rights reserved.