Klorin mot nagelsvamp

Behandling med klorin är en av fler huskurer som föreslås mot nagelsvamp. Tanken bakom denna behandlingen är att klor ska tränga igenom nageln och motverka svampen. På det sättet skulle inte svampen längre kunde orsaka infektion och förändringar på naglarna.

Studier på klorin mot nagelsvamp

Ett fåtal mindre studier har genomförts. Vissa av dem visar att klorin har en bra effekt. Även om ett fåtal personer skulle få snyggare naglar under pågående behandling med klorin, bevisar inte detta att behandlingen har effekt mot nagelsvamp. Det är mer sannolikt att dessa personer hade blivit bättre av sig själv utan behandling. Små studier av låg kvalitet kan inte bevisa att metoden är effektiv mot nagelsvamp.

Vad gör klorin med mikrorganismer?

Det är ingen tvekan om att klorin har egenskaper som är viktiga för att motverka infektioner. Klor skadar mikroorganismer och är en viktig komponent inom rengöring och desinfektion. Det är heller ingen tvekan om att klor effektivt kan motarbeta trådsvamp. Problemet är bara att vi inte har ett sätt att få in klor till den delen av nageln där trådsvampen är aktiv. Ett vattenbad med klorin i kommer att ge dig rena och skinande fötter, men trådsvampen kommer fortsätta leva i bästa välmående, tryggt under nagelplattan.

Myten om klorin

Man kan därför undra varför så många ändå väljer att försöka med denna behandlingsmetod mot nagelsvamp? Jag tror svaret är enkelheten och vår förmåga att lura oss själva. Klorin finns enkelt tillgängligt i skåpet under sinken. Vi vet att klor kan deaktivera mikroorganismer. Vi har alla någon kompis kompis som hade bra effekt av klorin. Visst stod det i tidningen i väntrummet också att det var en bra behandling? Och så lurar vi oss själva och andra. Det som aldrig kommer att ha någon effekt blir världens mest självklara behandling.

På Stadskliniken behandlar vi nagelsvamp med YAG laser. Denna metod har visat sig mer effektiv än alla huskurer, nagellack och tablettbehandlingar.

Kontakt

info@stadskliniken.se

08-522 255 34

Tulegatan 3, 113 58 Stockholm

Stadskliniken AB 2021 © All rights reserved.