Medicin mot nagelsvamp

Flera olika mediciner

Nagelsvamp kan behandlas med flera olika mediciner. Det första steget i behandlingen av nagelsvamp är med medicinskt nagellack. Om denna behandlingen inte hjälper, kan det vara aktuellt att använda medicin i tablettform. För en del kan också behandling med laser vara aktuellt.

Medicin i form av kräm

En infektion med trådsvamp är orsaken till att nagelsvamp uppstår. Trådsvampen har ofta först suttit på huden och orsakat fotsvamp. Fotsvamp kan behandlas med svampdödande medicin i krämform. Oftast räcker det med en veckas behandling för att bli av med fotsvampen.

Om fotsvampen får gå obehandlad finns det en risk för att svampen kommer in under nageln och orsakar nagelsvamp. Då går det inte längre att behandla med kräm.

Medicinskt nagellack

Vid milda tillfällen av nagelsvamp kan man göra ett försök med att pensla medicinskt lack på naglarna. Milda tillfällen karakteriseras av att:

  • få naglar är involverade
  • en mindre del av nageln är påverkad
  • infektionen går inte hela vägen ner till roten

I nagellacken finns en medicin som är svampdödande. För att medicinen ska ha effekt måste den komma ner till området där trådsvampen finns. Ofta tränger inte medicinskt nagellack genom nageln och därför får det liten verkning. Det är inte ovanligt att behandling med medicinskt nagellack inte hjälper.

Medicin i tablettform

Om en behandling med medicinskt nagellack inte har hjälpt, eller om infektionen varit obehandlad en längre tid, finns det medicin i tablettform mot nagelsvamp. Svåra tillfällen karakteriseras av att:

  • många naglar är involverade
  • stora delar av naglarna är påverkade
  • infektionen går hela vägen in till roten

Dessa svårare fall kan behandlas med medicin i tablettform. Nagelsvampmedicinen heter terbinafin eller Lamisil. Denna medicinen tas varje dag i minst tre månader. Medicinen har en hög risk för biverkningar i form av leverpåverkan. Därför får man göra blodprov både innan och under behandlingen. Om man redan tar mediciner som kan påverka levern förskrivs inte denna behandlingen.

Laserbehandling istället för medicin

För de som inte önskar ta risken och få biverkningar, eller för de som redan fått biverkningar av en behandling med medicin, finns möjligheten att göra en laserbehandling. På STADSKLINIKEN tar vi emot barn och vuxna för laserbehandling av nagelsvamp.

Kontakt

info@stadskliniken.se

08-522 255 34

Tulegatan 3, 113 58 Stockholm

Stadskliniken AB 2021 © All rights reserved.