Nagelsvamp smitta

Nagelsvamp är en smittsam sjukdom. Ofta smittar den genom personer som har obehandlad fotsvamp i gemensamma duschanläggningar. Där kan man få trådsvampen på huden. Om fotsvampen inte behandlas kan den smitta naglarna och orsaka nagelsvamp.

Vi smittas i gemensamma duschanläggningar

Orsaken till nagelsvamp är en infektion med trådsvamp. Trådsvampen är en levande organism som trivs bäst i varma, fuktiga miljöer. Typiska ställen att hitta trådsvamp på är i gemensamma duschanläggningar på badhus, gym och skolor. Där finns det många fötter som kan sprida infektionen och en trivsam miljö för svampen. Trådsvampen trivs bäst i mörka och fuktiga utrymmen som skor.

Osäkert vem som smittade en

Det är vanligt att man inte vet vart man blev smittad eller vem som smittade en. Partnern blir ofta anklagad, trots bristen på bevis. Lindrig fotsvamp har ofta inga symtom, vilket gör att en person kan sprida infektionen utan att ens veta om att hen har den. Det är lättare att se tecken till nagelsvamp, då det ger typiska förändringar redan inom ett par veckor.

Smitta från hud till nagel

Nagelsvamp smittar oftast genom gemensamma duschanläggningar. Där får man trådsvampen att fastna på fotens hud, genom att trampa på golvet utan skor. Trådsvampen orsakar fotsvamp som inte alltid är lätt att upptäcka. Om fotsvampen inte behandlas, kan trådsvampen smitta naglarna också. Det är inte ovanligt att denna infektion uppkommer efter att man fått skador på nageln. En skadad nagel har ett sämre skydd vilket gör det lättare för svampen att tränga in.

Upptäcka smitta och sjukdom

När nagelsvampen först kommer in under nageln äter den på keratinet som ger nagelplattan sin struktur. Karakteristiska förändringar uppkommer som missfärgning och förtjockning av nageln. Den förtjockade nagelplattan fungerar också som ett skydd för svampen mot behandling med till exempel medicinskt nagellack.

Undvika att smitta andra

Om Du är osäker på om Du har fotsvamp är mitt råd att genomföra en veckas kur med svampdödande kräm. Du kan köpa Lamisil kräm receptfritt på apotek. Om Du är osäker på om Du har nagelsvamp är det bästa att boka in en tid på antingen vårdcentralen eller Stadskliniken för att kolla upp det. Då kan Du undvika att smitta andra och tidigt påbörja behandling.

Kontakt

info@stadskliniken.se

08-522 255 34

Tulegatan 3, 113 58 Stockholm

Stadskliniken AB 2021 © All rights reserved.