Nagelsvamp snabb behandling

Nagelsvamp

Stadskliniken får dagligen samtal och mejl från patienter som lider av nagelsvamp. Har precis avslutat ett telefonsamtal med en förtvivlad och ledsen patient som under flera års tid försökt få adekvat hjälp mot sin nagelsvamp på tånaglarna. Hon har försökt med ett flertal huskurer. Allt från att doppa fötterna i ättika och sprit till att använda Aloe Veragel. Men ingenting har fungerat. Patienten berättade att det har gått så långt att hon undvikit att träffa någon att ha en nära relation med då hen skäms så för sin nagelsvamp på tånaglarna. Hon går heller inte längre till simhallen. Något hon saknar väldigt mycket då hon älskade att simma ett pass innan arbetet började på morgonen.

Vad är nagelsvamp?

Nagelsvamp är en vanlig infektion som orsakar missfärgning och förtjockning av naglar på tår eller fingrar. Det är en trådsvampsinfektion som påverkar nagelns färg och struktur. Denna svamp trivs i fuktiga och varma miljöer som bland annat finns i gemensamma duschanläggningar.

Är nagelsvamp smittsamt? 

Ja, nagelsvamp som fotsvamp är smittsamt och därför anses det som viktigt att tidigt behandla eventuell nagelsvamp som uppstår. Nagelsvamp är vanligast hos vuxna men drabbar även i enstaka fall barn och det är vanligt att nagelsvamp smittar via gemensamma våtutrymmen som duschar och badrum.

Laserbehandling

Nagelsvampsbehandling utförs med Nd:YAG laser. Denna laser avger ljusenergi med en våglängd som trådsvampens pigment tar till sig. En stor mängd energi ges på kort tid under varje skott mot nageln. Detta gör att pigment i svampen sprängs sönder och att svampen utsätts för hög värme och dör.

Efter behandlingen

Du kommer inte ha något obehag efter laserbehandlingen och kan leva helt normalt. När sista behandlingen genomförts är det några saker som är viktiga att tänka på för att undvika att få en ny infektion. Om tånaglarna har varit drabbade är det viktigt att Du:

  • Tvättar strumpor i minst 60 grader.
  • Byter strumpor varje dag.
  • Torkar fötterna ordentlig efter dusch och bad.
  • Använder flip-flops eller liknande i gemensamma duschanläggningar.
  • Penslar på medicinsk nagellack tills naglarna har växt ut helt.

Effekt

Behandling med laser gör att 65 % av de drabbade blir helt fria från nagelsvamp på tår eller fingrar. Det tar ändå tid innan man ser effekt av behandlingen. Områden på naglarna som redan visar skada från svampinfektionen kommer att se likadana ut när behandlingarna avslutats. Det är först när en ny nagel växer ut bakom som man ser effekt. Ofta ser man en tydlig skiljelinje efter 2-3 månader. Det tar ca 12 månader för en stor tånagel och ca 6 månader för de mindre naglarna att växa ut fullständigt.

Patienten bokade en laserbehandling samma vecka för att påbörja sin behandling mot nagelsvamp.

Kontakt

info@stadskliniken.se

08-522 255 34

Tulegatan 3, 113 58 Stockholm

Stadskliniken AB 2021 © All rights reserved.