Hoppa till innehåll

Pigmentfläckar

Pigmentfläckar orsakas oftast av solexponering, hormoner och genetiska faktorer. Solfläckar, åldersfläckar, fräknar och melasma kan tas bort eller reduceras med laserbehandling.

Orsaker till pigmentfläckar

Pigmentfläckar är ansamlingar av melanin i huden. Melanin är det pigment som ger oss vår naturliga hudfärg. Pigmentfläckar kan orsakas av:

-Solexponering

– Hormoner

– Genetiska faktorer.

Pigmentfläckar kan orsakas av solexponering och kallas då solfläckar eller åldersfläckar. Denna typ av pigmentering sitter oftast på solexponerade områden såsom panna, tinning, kinder och dekolletage. Det är inte ovanligt att det kommer fler pigmenteringar med ökande ålder.

Pigmentering orsakad av hormoner är vanligast hos kvinnor och uppkommer ofta under graviditet. En typ av denna pigmentering kallas melasma. Melasma ger oregelbundna mörkare områden i huden på panna, tinning, kinder och pigment runt läpparna.

Fräknar är genetiskt betingade. Man brukar få de redan som barn. I vuxen ålder får man sällan nya fräknar men de kommer fram mer med solexponering.

Besvär av pigmentfläckar

Pigmentfläckar kan vara en källa till obehag för många. De uppkommer ofta som en följd av solskador, hormonella förändringar eller åldrande och kan variera i storlek, form och färg. Även om de är ofarliga, söker många behandling för kosmetiska skäl.

Hur behandling med laser fungerar mot pigmentfläckar

Laserbehandling mot pigmentfläckar kan utföras så länge fläckarna har en tydlig kontrast mot huden runtomkring. Pigmentfläckar som kan behandlas är solfläckar, åldersfläckar, fräknar och melasma. För ett fullvärdigt resultat kan flera behandlingar behövas och det måste gå minst tre veckor mellan varje behandling.

Solfläckar, åldersfläckar, fräknar och melasma måste alltså ha en tydlig kontrast och vara mörkare än huden omkring om behandlingen skall vara effektiv och trygg. Detta för att både pigmentfläckarna och vanlig hud innehåller pigmentet melanin. Under behandlingen vill man bara påverka melaninet i pigmentfläckarna och inte i huden runtomkring. 


På Stadskliniken använder vi Ellipse Nordlys andra generationens IPL för att ta bort pigmentfläckar. Genom en glasprisma avges ljusenergi med våglängder som melanin tar till sig. Med tillräcklig hög energi sprängs pigmentet sönder och kommer upp till ytan, för att senare flagna av.

En alternativ behandling som tidigare blev använd var kräm med blekande medel. Detta läkemedlet är förbjudet i de flesta europeiska länder då det är cancerframkallande.

Förväntat resultat

IPL-behandling mot pigmenteringar förväntas reducera mörka fläckar och utjämna hudtonen. Genom att målinrikta melanin minskar den synliga pigmenteringen. Resultaten inkluderar ljusare och jämnare hud, minskad synlighet av åldersfläckar, solskador och melasma. Flertalet behandlingar krävs för optimala resultat, med gradvis förbättring över tid.

Innan behandlingen

Innan behandlingen ska man inte vara solbrun eller ha solat solarium dagarna innan. Du skall ha undvikit brun-utan-sol-produkter i en månad innan behandlingen. Du får ta alla läkemedel som vanligt. Huden skall vara fri från smink innan behandlingen.

Under behandlingen

Under behandlingen kommer Du ha på Dig skyddsglasögon. Du får löpande information om vad som händer under hela proceduren. Ett tunt lager gel läggs på huden. När ljuspulserna ges mot huden kan du känna en lätt stickande värme, men behandlingen gör inte ont.

Behandlingstid

Behandlingstiden är från 15 min – 30 min

Efter behandlingen

Efter behandlingen kan huden bli lätt röd. Vi vill helst se en direkt påverkan på fläckarna. Det optimala är om pigmentfläckarna blivit mörkare och att pigment har kommit upp till ytan.

Efter behandlingen får Du återgå direkt till vardagliga aktiviteter, men undvik aktiv solning i ett par veckor. Pigmentfläckarna som blev mörkare och kom upp till ytan kommer flagna av inom loppet av en dryg vecka.

Biverkningar

IPL-behandling mot pigmenteringar kan leda till vissa biverkningar, som ofta är milda och tillfälliga. Användare kan uppleva rödhet och svullnad i behandlingsområdet, vilket vanligtvis avtar inom några timmar eller dagar.

Smärta eller obehag under behandlingen är också vanligt, men detta brukar vara övergående. I vissa fall kan det uppstå blåmärken. Temporära förändringar i hudfärgen, som hyperpigmentering eller hypopigmentering, kan förekomma, men dessa är övergående.

Restriktioner

Efter IPL-behandling:

– Ej röra på skorporna som bildas

– Undvik direkt solljus

– Applicera hög SPF-solskydd

– Åldersgräns 18 år

– Ej vara gravid.

Behandlingskostnad

Pigmentfläckar: En Fläck
2 290 kr

Pigmentfläckar: Fler fläckar
2 790 kr

Pigmentfläckar: Helt Ansikte
2 790 kr

4 st behandlingar betalas till priset av 3 st.

Delbetalning

Vi erbjuder alla Klarnas betalningsalternativ. Du kan betala på kliniken precis som du gör med Klarna online. Smidiga alternativ inkluderar ”Köp först, betala senare” med konto eller faktura och ”Dela upp” med delbetalning. Gå till verktyget för att beräkna den månatliga kostnaden du kommer att behöva betala.

Boka tid

Du kan boka en tid för telefon- eller videokonsultation, eller boka din behandling direkt här.

Före- och efterbilder

Du är i trygga händer

Vi är Sveriges mest rekommenderade klinik. Läs vad våra klienter säger om oss.

Boka tid hos oss

Boka en tid hos oss redan nu.

Boka tid