Behandling mot pigmentfläckar

Pigmentfläckar orsakas av solexponering, hormoner och genetiska faktorer. Solfläckar, åldersfläckar, fräknar och melasma kan tas bort eller reduceras med laserbehandling.

Orsaker till pigmentfläckar

Pigmentfläckar är ansamlingar av melanin i huden. Melanin är det pigment som ger oss vår naturliga hudfärg. Pigmentfläckar kan orsakas av:

  • Solexponering
  • Hormoner
  • Genetiska faktorer

Pigmentfläckar kan orsakas av solexponering och kallas då solfläckar eller åldersfläckar. Denna typ av pigmentering sitter oftast på solexponerade områden såsom panna, tinning och kinder. Dessa kommer det fler av med ökande ålder.

Pigmentering orsakad av hormoner är vanligast hos kvinnor och uppkommer ofta under graviditet. En typ av denna pigmentering kallas melasma. Melasma ger oregelbundna mörkare områden i huden på panna, tinning, kinder och runt läpparna.

Fräknar är genetiskt betingade. Man brukar få de redan som barn. I vuxen ålder får man sällan nya fräknar men de kommer fram mer med solexponering.

Laserbehandling mot pigmentfläckar

Laserbehandling mot pigmentfläckar kan utföras så länge fläckarna har en tydlig kontrast mot huden runtomkring. Pigmentfläckar som kan behandlas är:

  • Solfläckar
  • Åldersfläckar
  • Fräknar
  • Melasma

Solfläckarns, åldersfläckarna, fräknarna och melasman måste alltså ha en tydlig kontrast och vara mörkare än huden omkring om behandlingen skall vara effektiv och trygg. Detta för att både pigmentfläckarna och vanlig hud innehåller pigmentet melanin. Under behandlingen vill man bara påverka melaninet i pigmentfläckarna och inte i huden runtomkring.

På Laserkliniken använder vi Ellipse Nordlys andra generationens IPL för att ta bort pigmentfläckar. Genom en glasprisma avges ljusenergi med våglängder som melanin tar till sig. Med tillräcklig hög energi sprängs pigmentet sönder och kommer upp till ytan, för att senare flagna av.

En alternativ behandling som tidigare blev använd var kräm med blekande medel. Detta läkemedlet är förbjudet i de flesta europeiska länder då det är cancerframkallande.

Innan behandlingen

Innan behandlingen får man vara lite solbrun men inte ha bränt sig i solen eller solarium dagarna innan. Du skall ha undvikit brun-utan-sol-produkter i en månad innan behandlingen. Du får ta alla läkemedel som vanligt. Huden skall vara fri från smink innan behandlingen.

UNDER BEHANDLINGEN

Under behandlingen kommer Du ha på Dig skyddsglasögon. Du får löpande information om vad som händer under hela proceduren. Ett tunt lager gel läggs på huden. När ljuspulserna ges mot huden kan Du känna en lätt stickande värme, men behandlingen gör inte ont.

EFTER BEHANDLINGEN

Efter behandlingen kan huden bli lätt röd. Vi vill helst se en direkt påverkan på fläckarna. Det optimala är om pigmentfläckarna blivit mörkare och att pigment har kommit upp till ytan. Efter behandlingen får Du återgå direkt till vardagliga aktiviteter, men undvik aktiv solning i ett par veckor. Pigmentfläckarna som blev mörkare och kom upp till ytan kommer flagna av inom loppet av en dryg vecka.

Förväntat resultat

Förväntat resultat

Pigmentfläckar brukar vara relativt enkla att ta bort med andra generationens IPL laser. Det finns några faktorer som påverkar resultatet:

  • Mängden pigment
  • Hudtyp
  • Storlek på området

Pigmentfläckar som är mörka innehåller också mycket pigment. Dessa är lättare att påverka än ljusare fläckar med mindre pigment.

Hudtyp spelar en stor roll i laserbehandlingen. Personer med ljusare hudtyp har mindre pigment i huden. Därför blir kontrasten till pigmentfläckarna stor, vilket gör det lättare att göra en aggressiv behandling utan större risk för skada. Personer med mörkare hudtyp har mycket pigment i huden. Det gör att kontrasten till pigmentfläckarna oftast blir mindre, och man får göra fler behandlingar för att närma sig energin som ger en god effekt på pigmentfläckarna men inte skadar huden runtomkring.

Storleken på området avgör också hur många behandlingar som krävs för att få bort pigmentfläcken. Större områden kräver ofta fler behandlingar för att få ett lyckat resultat.

Om behandlingen behöver upprepas får man vänta minst 3 veckor mellan varje behandling.

Under konsultationen med leg. läkare ges en uppskattning av vilket behandlingsresultat som förväntas och hur många behandlingar som kommer krävas. Det är viktigt att komma ihåg att detta bara är en uppskattning baserad på tidigare erfarenheter. Ingen garanti finns för att efterlängtat resultat uppnås.

FÖRE- OCH EFTERBILDER