Rosacea är en kronisk hudsjukdom som man inte kan bli av med helt. Det finns ändå olika typer av behandlingar som kan få vissa symtom att försvinna.

Olika behandlingar

Det finns fler olika typer av behandlingar mot rosacea:

  • Lokalbehandling
  • Antibiotika
  • IPL laserbehandling
  • Isotretinoin

 

Lokalbehandling

Behandling med lokala medel verkar antingen inflammationsdämpande eller kärlåtstramande. De typiska lokala medlen som verkar inflammationsdämpande är Rozex, Rosazol, Finacea och Soolantra. Dessa finns antingen som kräm eller gel. Användningen av dessa över en längre period kan ge en minskning av symtom, men inte få rosacean att försvinna. Mirvaso är en lokalbehandling som stramar åt blodkärlen. Den finns i gel-form. Om man har lindriga besvär kan behandling med denna få rodnaden att försvinna tillfälligt i upp till 12 timmar.

 

Antibiotika

Om lokala medel som krämer eller gels inte har fungerat, kan man vända sig till sin vårdcentral för att få en remiss till dermatolog. Hudläkaren kan skriva recept på antibiotika för att dämpa sjukdomen. Vi använder antibiotika eftersom det verkar inflammationsdämpande i huden, inte för att bekämpa bakterier i det här fallet. Behandling med antibiotika kan reducera rodnaden, men inte få den att försvinna för alltid.

 

IPL laserbehandling

Behandling med IPL (intensivt pulserat ljus) och mycket korta pulsar är en effektiv behandling mot rosacea. Laserbehandlingen kan få större, ytliga blodkärl att försvinna. Denna behandlingen får också mindre, fina, ytliga blodkärl att försvinna. Det gör att rodnaden reduceras och uppblossningarna blir färre samt mindre intensiva. När blodkärlen försvinner reduceras också själva sjukdomsprogressen. På Stadskliniken är vi specialiserade på denna behandling mot rosacea.

 

Isotretinoin

För dem som inte fått någon reduktion av ovanstående behandlingsmetoder, kan det vara aktuellt med en behandling med Isotretinoin. Isotretinoin är ett läkemedel som oftast används mot acne. Acne kan försvinna helt med dessa kapslar. För vissa kan behandling med isotretinoin också hjälpa att reducera symtomen från rosacea. Det gäller framför allt dem med rosacea typ 2, med knottror och finnar. Rosacea och den ökade talgproduktionen kan försvinna med behandlingen. Isotretinoin medför en stor risk för biverkningar och flera restriktioner måste följas under behandlingstiden.