Lokalbehandling med kräm eller gel är alltid det första steget i behandlingen mot rosacea. Det finns ett antal olika krämer och gels som kan dämpa symtomen och sakta ner sjukdomsprogressen. Vissa av dem är etablerade som förstahandsbehandling inom sjukvården, medan andra är favoriter inom skönhetsindustrin. Här tar vi för oss an olika krämer och gels som sjukvården ser som förstahandsbehandling, då beprövad erfarenhet och aktuell forskning bevisligen gett bra effekt.

 

Testa olika krämer och gels

Det finns några olika angreppsområden i behandlingen mot rosacea. Rodnaden vid rosacea kan vara orsakad av kärlförändringar eller en inflammation i huden. Här får man testa sig fram själv för att se vilken behandling som hjälper mest.

Framgångssätt för att testa olika krämer och gels:

  • Starta med gles smörjning varannan dag
  • Efter 1-2 veckor kan du smörja in dagligen
  • Efter 4 veckor borde du se effekt av behandlingen

Om du inte sett någon skillnad när det gått 4 veckor rekommenderar vi att du byter kräm eller gel och testar på nytt på samma sätt. Det tar ändå 3-4 månader innan man kan se full effekt av behandlingen. Efter det är det smart att fortsätta smörja ansiktet (som en underhållsbehandling) ett par gånger i veckan, för att förebygga försämring av rosacea.

 

Krämer och gels verkar på olika sätt:

Krämer mot rosacea är verksamma på ett av två sätt:

  • Reducerar inflammation
  • Stramar åt kärl

Inflammationshämmande krämer och gels:

  • Metronidazol (Rozex kräm/gel, Rosazol kräm)
  • Azelainsyra (Finacea gel)
  • Ivermektin (Soolantra kräm)

Kärlåtstramande gel:

  • Brimonidin (Mirvaso gel)

 

Metronidazol

Metronidazol används mycket som antibiotika i tablettform mot infektioner. Den har också starka antiinflammatoriska egenskaper. Som lokalt medel hittar du den receptfritt på apotek som Rozex kräm eller gel och Rosazol kräm. Det är bevisat i flertalet, större studier att denna kan ge en minskning av rosacea när man smörjer in 1-2 gånger dagligen.

 

Azelainsyra

Azelainsyra har lika starka antiinflammatoriska egenskaper som metronidazol, men kan för vissa ge mer irritation i huden. Handelsnamnet är Finacea gel och finns receptfritt på apotek. Den är effektiv även vid insmörjning 1 gång per dag.

 

Ivermektin

Ivermektin är den nyaste lokalbehandlingen vi har mot rosacea. Studier visar att flertal personer med rosacea har mer kvalster i huden än normalt. Därför tog man fram en kräm som dödar kvalster i huden. Hos dem som har mer kvalster kan effekten vara väldigt bra. Den aktiva substansen finns apotek som Soolantra kräm, men du behöver recept från en läkare för att få ut den. Den är mindre irriterande än azelainsyra.

 

Brimonidin

Brimonidin verkar inte inflammationshämmande. Den reducerar rodnaden vid rosacea genom att få de fina, ytliga kärlen att dra ihop sig. När kärlen drar ihop sig finns det mindre blod i dem, vilket gör att rodnaden blir mindre. Brimonidin finns som Mirvaso gel receptfri på apotek. Man får starta med en låg dos och öka, beroende på hur bra man tål behandlingen. Rodnaden börjar minska ca 30 min efter insmörjningen. Effekten brukar hålla ca en arbetsdag.

 

Täckande kräm

Man ska vara försiktig med kosmetika när man har rosacea och lättirriterad hud. Satsa på milda produkter, gärna med en gul eller grön ton då dessa kan kamouflera rodnaden.

 

Solkräm

För många är det en fördel att använda ett bredspektrat solskydd med minst solskyddsfaktor 30, då UV ljus kan trigga rosacea.

Om behandling med krämer och gels inte skulle vara effektiv mot rosacea finns också behandling med tabletter, och IPL laser som vi på Stadskliniken är högspecialiserade på.