Rynkor i pannan

M. frontalis är den stora muskeln i pannan som bidrar till ansiktsmimiken och kan orsaka linjer och rynkor. En injektionsbehandling i pannan kan ge dig ett mer avslappnat ansikte och göra att du ser piggare och fräschare ut. Behandlingen kan även bidra till minskad spänningshuvudvärk.

Rynkor eller veck i pannan uppstår när muskulaturen aktiveras, ögonbrynen lyfts uppåt och orsakar en eller flera linjer i pannan. Många använder frekvent musklerna i pannan när de pratar eller för att kompensera för tunga ögonbryn.

En person som ständigt lyfter på ögonbrynen och framkallar rynkor och veck i pannan får tids nog permanenta linjer i pannan även i avslappnat läge. Förutom den estetiska faktorn kan en upprepad kraftig muskelkontraktion i pannan ge eller bidra till spänningshuvudvärk.

Det läkemedel vi använder oss av och injicerar i muskeln stänger av dess möjlighet att dra ihop sig. Muskulaturen kommer därav förbli avslappnad så länge som toxinet verkar. Resultatet av behandlingen och effektek kommer successivt och ett fullvärdigt resultat syns efter ca 14 dagar. Många känner av effekten redan efter ett par dagar och kan se resultat första veckan. Eftersom vi har mindre muskler i ansiktet behövs endast väldigt låga doser av läkemedlet och injektionsbehandlingen påverkar inte övriga kroppen. Toxinet verkar endast lokalt och bryts ner där vi injicerar.

Första gången du är här behöver vi veta dina önskemål och förväntningar utav behandlingen av rynkor i pannan. Vi diskuterar vilka resultat som kan förväntas uppnås utifrån din specifika hudstruktur och muskelstyrka. Väl eniga om behandlingen dokumenteras pannan med bild eller film för att vi ska kunna gå tillbaka och visa dig behandlingens resultat. Området som ska behandlas måste vara osminkad innan vi kan påbörja behandlingen. Du behöver inte göra några övriga förberedelser innan vi sätter igång.

Vi ber dig använda musklerna föra att kunna markera ut de 4 punkterna där läkemedlet ska injiceras. Precis innan injiceringen tvättas området rent med klorhexidin. Behandlingen gör inte speciellt ont eftersom vi använder en väldigt tunn och kort nål som endast går ytligt. När läkemedlet sprutas in kan det spänna lite i huden.

En mindre rodnad och svullnad kan uppstå inom de närmaste timmarna. Detta kan med lätthet täckas med smink. Något du bör undvika är alkohol, bastu, varma bad och massage av området inom de närmaste 24 timmarna. Du bör heller inte utföra någon aktivitet som exempelvis träning samma dag du utfört injektionsbehandlingen, då det finns risk för att läkemedlet sprider sig.

Toxinet som injiceras verkar under ca 3 månader. Man ska dock komma ihåg att resultatet kan variera då muskelminnet är högst individuellt. Muskler som är starka och används hela tiden ger ett starkt muskelminne och gör att resultatet inte håller i sig lika länge. Om man då upprepar injektionsbehandlingen kan man även förlänga hållbarheten, då muskelminnet blir sämre efter en tid. Vi på Stadskliniken rekommenderar därför att de första behandlingarna sker med en intervall på 3 månader. Om det behövs göras en komplettering gör vi detta tidigast efter 14 dagar då maximal effekt av toxinet har uppnåtts. Vi vill minska risken för att kroppen ska bilda antikroppar och bli immun mot läkemedlet och gör därför endast en komplettering inom 4 veckor efter behandling. Du kan tidigast genomgå en ny injektionsbehandling efter 3 månader. Detta är något vi rekommenderar dig att göra för att du ska uppnå bästa resultat. Hos män och kvinnor med djupa rynkor eller veck i pannan och där linjerna även syns i avslappnat läge behövs en längre behandlingstid. Dessa individer kan behöva upprepa injektionsbehandlingarna i flera år innan huden har reparerat sig och får ett slätare resultat.

Det är vanligt att det blir lite rött och upphöjt vid injektionspunkten, likt en mindre svullnad. Detta lägger sig inom ett par timmar och kan enkelt täckas med smink. Undantagsvis kan det uppstå ett blåmärke om ett litet kärl träffas och skadas av nålen. Det finns en minimal risk för att läkemedlet ger tunga ögonlock. Detta är väldigt sällsynt och övergående. Skulle detta ske försvinner det när läkemedlet har brutits ner. Det är viktigt att komma ihåg att läkemedlet aldrig har en permanent effekt med ett permanent resultat.

Behandling med denna form av läkemedel är ett mycket litet och enkelt ingrepp i jämförelse med plastikkirurgi. Behandlingen går fort och gör inte speciellt ont och du får ett naturligt resultat. En upprepad behandling av veck eller djupa linjer i pannan förebygger rynkor och  leder till slätare hud. Behandling av M. frontalis i pannan kan även lindra spänningshuvudvärk.

Behandlingen är inte permanent, vilket innebär att effekten försvinner efter ca 3-6 månader och behöver därefter upprepas.

Du ska inte genomföra denna format injektionsbehandling och du är gravid eller tänker bli eftersom det finns för lite forskning på hur fostret påverkas av toxinet. Ammande kvinnor bör inte heller behandlas, då det finns en risk att läkemedlet överförs till barnet via bröstmjölken.

Kontakt

info@stadskliniken.se

08-522 255 34

Tulegatan 3, 113 58 Stockholm

Stadskliniken AB 2021 © All rights reserved.