Blodkärl som brister

Blodkärl som brister

Blodkärl som brister kan upplevas vanprydande. Det finns en ärftlig benägenhet till att blodkärl brister och det uppkommer oftare hos personer som inte skyddat sig mot sol, vind och kyla.

Orsaker till att blodkärl brister

Vi har inte fullt ut förstått orsaken till att blodkärl brister hos vissa och inte hos andra. Vi kan ändå se tendenser till vem som lättare drabbas av det. Det uppstår oftast hos personer som:

– Har föräldrar med brustna blodkärl
– Inte har skyddat sig mot UV-ljuset från solen
– Har varit mycket exponerad för hårt väder, vind och kyla

Vad betyder det att blodkärl brister?

Att blodkärl brister betyder att de kommer upp till hudens yttersta lager där de syns mer. De kan uppkomma var som helst på kroppen. I ansiktet kallar vi blodkärl som brister för telangiektasier eller cuperoser. På benen kallar vi de oftast ådernät.

Vilka symtom ger brustna blodkärl?

Blodkärlen kan vara väldigt synliga, men ger inga symtom. De kan upplevas som vanprydande.

Hur tar man bort blodkärl som brustit?

Det finns inga produkter som kan ta bort brustna blodkärl. Kärlen tas enklast bort med en laserbehandling. På Stadskliniken tar vi bort dessa kärl på två olika sätt:

– IPL
– YAG laser

IPL är bäst att ta bort spridda, ytliga blodkärl i ansiktet. YAG laser är mer effektiv mot enstaka blodkärl, kärl på näsvingarna, kärlnystan eller ådernät på benen. Principen är den samma för båda metoderna. Lasern avger ljusenergi som ombildas till värme när den träffar kärlen. Blir det tillräckligt varmt i kärlet förstörs kärlväggarna. De klibbar ihop och tappa sin egen blodförsörjning. Detta gör att kärlen dör, vittrar sönder, tas upp av kroppen och försvinner inom 1-2 veckor.

Stadskliniken har den mest moderna IPL och YAG lasern för att behandla blodkärl. Leg. läkare utför behandlingen. Läs mer om den här (klicka)

Kontakt

info@stadskliniken.se

08-522 255 34

Tulegatan 3, 113 58 Stockholm

Stadskliniken AB 2021 © All rights reserved.