Ihärdiga vårtor är de som inte försvinner efter upprepade behandlingar med både medel som syra och frysning. Dessa vårtorna behandlas mer effektiv med laserbehandling.

 

Förstahandsalternativet mot vårtor

Det första steget i behandlingen av vårtor är med lokala medel som innehåller syra. Det finns olika typer av syrabehandlingar. Dessa finns tillgängliga receptfritt på apotek, antingen som vätska som droppas på vårtan eller som stift.

Om behandling med syra inte hjälper är nästa steg i behandlingen frysning. Det finns olika alternativ med dikväveoxid. Alla kan provas receptfritt och köpas på apotek.

När upprepade behandlingar med dessa metoder inte hjälper kallar vi vårtorna för ihärdiga, eftersom de inte försvinner.

 

Laserbehandling mot ihärdiga vårtor

När behandling med syra och frysbehandling inte har hjälpt, är nästa steg en laserbehandling. Det finns två typer av laserbehandlingar mot vårtor som inte försvinner:

  • Nd:YAG laser
  • CO2 laser

 

Nd:YAG laserbehandling

På STADSKLINIKEN behandlar vi vårtor med Nd:YAG laser. Denna laser avger ljusenergi med en våglängd på 1064 nm. Behandlingen går ut på att pigmentet i de basala cellerna i huden tar till sig energin. Det är en infektion i de basala cellerna som orsakar vårtväxten. När pigmentet i cellerna tar till sig ljusenergin ombildas energin till värme. Värmen orsakar en skada och tar död på de basala cellerna, som därmed inte kan producera fler hudceller. Cellerna med infektion flagnar sakta av tillsammans med resten av vårtan under de närmaste veckorna. Samtidigt tillkommer friska basala celler till området och övertar en normal produktion av hudceller. Detta gör att vårtväxten ersätts av frisk, normal hud.

Efter en laserbehandling är sannolikhet att vårtan försvinner för gott ca 60 %. Man har genomfört studier på upp till fyra behandlingar och då kommit upp i ca 90 % behandlingseffekt. Det betyder att själv laserbehandlingen inte är en 100 % säker metod, men är ett bra alternativ mot vårtor som inte försvinner av annan behandling.

 

Laserbehandling med CO2

Behandling med CO2 (koldioxid) laser är ett annat alternativ vid behandling av vårtor som inte försvinner. Behandling med CO2 laser är lika effektivt som Nd:YAG laser, men är förknippad med högre risker. Under behandlingen hyvlas vävnaden ned lager för lager. Detta skapar öppna sår med risk för infektion och ärrbildning. Konvalescenstiden är längre efter en CO2 laserbehandling, då öppna sår försvårar rörelse och diverse arbete.