Ytliga blodkärl i ansiktet kan orsakas av olika faktorer och sjukdomar. Kärlen brukar inte ge några symtom i sig, men kan upplevas som missprydande. De ytliga blodkärlen kan behandlas med kräm, men det finns också mer effektiva metoder som tar bort dem.

  • Yttre faktorer
  • Krämer
  • IPL och YAG:laser

Orsaker till att kärl bildas i ansiktet

Ytliga blodkärl bildas lättare hos dem utsatt sig för mycket sol, vind och kyla. Huden reagerar med att bilda fler kärl som en respons till nötningen av huden. I tillägg finns det en ärftlig komponent till att kärlen bildas. Rosacea och keratosis pilaris är hudsjukdomar som också gör att ytliga blodkärl bildas lättare.

 

Ytliga kärl kan upplevas missprydande

Blodkärlen ger inga symtom i sig. De kan ändå upplevas missprydande. Kärl som är tunnare och finare kan, om det finns många, orsaka en rodnad som också kan ge uppblossningar.

 

Behandling av ytliga blodkärl i ansiktet med kräm

Om de ytliga kärlen är tunna och fina och orsakar rodnad kan de behandlas med kräm. Det finns en kräm mot ytliga blodkärl som heter Brominidin. Det verksamma ämnet i krämen stramar åt blodkärlen. Detta gör att mindre blod strömmar genom kärlen och rodnaden syns mindre. Det finns tyvärr ingen kräm som tar bort större, ytliga kärl i ansiktet. Det finns ett medel som heter aethoxysclerol som kan ta bort ådernät på benen, men denna kan inte användas i ansiktet.

 

Behandling av ytliga blodkärl i ansiktet med andra metoder

Ytliga kärl i ansiktet tas enklast bort med laserbehandling. Det finns två olika alternativ att välja mellan när det kommer till att ta bort kärl; IPL och YAG laser. Med dessa metoder skjuts ljusenergi genom huden med våglängder som kärlen tar till sig. När kärlen tar till sig ljusenergin ombildas den till värme, och när det blir tillräckligt varmt kollapsar kärlväggarna och klibba ihop sig. Det gör att kärlen inte längre får någon blodtillförsel och vittrar sönder.  Efter ett par veckor har de försvunnit helt.

På Stadskliniken är vi specialiserad på laserbehandling av ytliga blodkärl. Behandlingarna utförs av leg. läkare med hög precision.