Hur ser en död vårta ut

Hur ser en död vårta ut
23 oktober 2022

En död vårta är egentligen en inaktiv vårta där viruset försvunnit. Den slutar växa och kan gradvis försvinna när huden förnyas. Utseendet kan variera, men ofta blir vårtan plattare, blekare och mindre framträdande än en aktiv vårta. Ibland kan en förhårdnad eller ärrvävnad kvarstå där vårtan suttit.

Hur ser en aktiv vårta ut

En aktiv vårta är vanligtvis en liten, upphöjd hudförändring med en skrovlig eller knottrig yta. Den kan vara hudfärgad, vit, rosa eller brun. Ofta syns små svarta prickar i vårtan, vilket är koagulerade blodkärl. Vårtan kan växa och bli större över tid. Den kan också vara öm eller smärtsam, särskilt om den utsätts för tryck.

De allra flesta vårtor försvinner av sig själv. Endast aktiva vårtor behandlas med laser en död vårta är redan försvunnen.

En förhårdnad kan vara en död vårta

När virusinfektionen är borta och vårtan är inaktiv, så slutar överproduktionen av hudceller som orsakade vårtväxten. Eftersom vår hud ständigt förnyas och ersätts med nya celler, så innebär det att även vårtväxten sakta försvinner och ersätts med vanlig hud. I vissa fall kan en ”död vårta” bli till en förhårdnad eller så har vårtväxten tryckt på omkringliggande vävnad så att en förhårdnad bildas.

Behandling av vårtor

Behandling av vårtor inkluderar flera metoder. YAG-lasern är en effektiv behandling för ihärdiga vårtor. Den använder ljusenergi för att rikta in sig på infekterade celler, omvandla energin till värme och döda virusinfekterade celler. Behandlingen tar 1-2 minuter per vårta och är relativt smärtfri. Efter en behandling försvinner vårtan i cirka 60% av fallen, och effektiviteten ökar med upprepade behandlingar.

Förutom laserbehandling finns flera andra metoder för att behandla vårtor. Receptfria läkemedel med salicylsyra är vanliga och fräter bort vårtan. Frysbehandling (kryoterapi) med flytande kväve erbjuds av sjukvården, särskilt för personer med nedsatt immunförsvar. I vissa fall kan kirurgisk borttagning eller behandling med myrsyra också användas.

Källor

National Library of Medicine

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29379975

National Library of Medicine

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27215155

Vill du behandla dina vårtor med laser?

Välkommen att boka in dig för en behandling här!

Författare:
Dr. Peter Svamo
Medicinsk ansvarig:
Leg. läkare Peter Svamo
Publicerad:
23 oktober 2022
Senast uppdaterad:
31 januari 2025