Acneärr orsakas av inflammation från acne. Inflammationen skadar läderhuden, hudens mellersta lager. Det finns idag flera olika behandlingsmetoder för att reducera och försöka att ta bort acneärr. Ett av behandlingsalternativen är kräm mot acneärr.
– Bindvävens effekt
– Så fungerar kräm och gele mot ärr
– Fraktionerad laser
Orsaker till acneärr
Acneärr bildas när en aktiv inflammation gör skada ner till läderhuden. Läderhuden är hudens mellersta lager och består till stor del av bindvävsfibrerna kollagen och elastin. Skada mot läderhuden stimulerar fibroblaster att bilda stora mängder bindväv för att sluta såret med ärrvävnad. Ärrvävnaden skyddar huden mot ny skada, men tyvärr är resultatet av denna process inte särskilt estetiskt tilltalande.
Symtom vid acneärr
Acneärr ger i sig själv inga symtom, men ärren kan vara vanprydande. Ha en missfärgade färg, vara förhöjda eller gropiga.
Behandling med kräm mot acneärr
Behandling med kräm mot acneärr kan hjälpa att reducera ärren. Det verksamma ämnet i krämen eller gelen är silikon.
Teorin bakom behandlingen av acneärr med silikonbaserad kräm eller gel. Den ska dra till sig vatten för att fukta det övre hudlagret. Detta skall ha en positiv inverkan på fibroblasterna. Fibroblaster styr över produktionen av bindvävsfibrerna kollagen och elastin. Silikongelen skall bidra till att det finns rätt typ och mängd tillväxtfaktorer i huden. Detta gör att balansen mellan produktion och nedbrytning av bindvävsfibrer blir bättre, vilket gör att ärren reduceras genom att slätas ut så mycket som möjligt. Publicerade studier visar att silikonbaserad kräm eller gel har effekt mot ärr som är upphöjda från huden.
Andra behandlingsalternativ mot acneärr
Även om silkonbaserad kräm eller gel skulle kunna ha en effekt mot acneärr finns det andra metoder som bevisat ger en mycket större reduktion av ärr. I dag är behandling med fraktionerad laser den mest populära behandlingsmetoden för att reducera eller försöka ta bort acneärr.
På Stadskliniken behandlar leg. sjuksköterska acneärr med fraktionerad laser.
Källor
National Library of Medicine
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23062156
National Library of Medicine