Det är inte helt enkelt att få bort acneärr, men de kan reduceras med fraktionerad laser. Acneärr orsakas av skada i de djupa hudlagren efter inflammation, som följd av svår acne. Den fraktionerade lasern bryter ner ärrvävnaden genom att stimulera kroppens självläkningsprocess och på så vis reducera acneärren.
Varför får man acneärr
Det är svår acne som leder till permanenta ärr, med gropar och upphöjningar. Svår acne skapar inflammation i de djupa hudlagren som leder till stora och ömmande bölder. Denna inflammation skadar omkringliggande vävnad i de djupa hudlagren och när kroppen försöker reparera skadan så bildas ärrvävnad istället för nya hudceller. Till en början är alla acneärr röda, men oftast så bleknar dem med tiden. Dock kvarstår den ojämna hudstrukturen, gropar och upphöjningar. Det finns olika varianter av acneärr:
- Boxcar scars – är breda, inte så djupa gropar.
- Ice-pick scars – är inte breda, men djupa gropar.
- Rolling scars – ett större område med ojämn, vågig hudstruktur.
Hur får man bort acneärr
Det finns inga huskurer eller krämer som reducerar acneärr, så glöm alla tips om äppelcidervinäger. Krämer och peeling är ofta dyrt och ger dig troligtvis inga resultat. För att få någon synbar effekt krävs betydligt mer djupgående och aggressivare behandling. Det som alla behandlingar har gemensamt är att de skadar bindväven i huden på ett kontrollerat sätt, vilket stimulerar till inflammation och efterföljande naturlig läkningsprocess. Kollagen och nya hudceller bildas och reducerar den tidigare ärrvävnaden.
Det första stegen i effektiv behandling är microneedling och fraktionerad laser. På Stadskliniken behandlar vi acneärr med fraktionerad laser. Lasern hettar upp huden och orsakar på så sätt skada och därefter läkning. Den tredje metoden är ablativ laser också kallad skärande laser. Det är den absolut mest invasiva behandlingen, men som även har störst effekt på svårt skadad hud. Den skärande lasern tar bort det översta hudlagret i hopp om att acneärren reduceras kraftigt när ny hud återbildas.
Källor
National Library of Medicine
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11095203
National Library of Medicine