Hoppa till innehåll

Hur får man bort ärr

Peter Svamo
Av Peter Svamo

Många av oss bär på ett eller flera ärr. De kan upplevas missprydande och kanske påminner de oss om något jobbigt vi varit med om eller ett större trauma. Ärren kan påverka självkänslan negativt och bidra till dåligt självförtroende. De kan vara allt från små acneärr till stora operationsärr eller brännskador.

Behandling för att få bort ärr

Ärr bleknar oftast med tiden och blir mindre synliga, men det kan ta lång tid speciellt om ärren är ”fula”. Det finns ingen behandling som får bort ärren helt, men de kan reduceras med olika typer av metoder.

Hur får man bort ärr

Krämer och gel kan ha en viss effekt på ärr, men är framförallt ganska dyr och inte en speciellt effektiv behandlingsmetod.

Microneedling och dermapen skapar små hål i huden, vilket leder till en kontrollerad inflammation, som i sin tur stimulerar huden till självläkning. Detta ska alltså leda till att den gamla ärrvävnaden reduceras och ersätts med ny frisk hud.

På Stadskliniken arbetar vi med fraktionerad laser som orsakar också en kontrollerad skada och inflammation i huden men med hjälp av värme. På samma sätt som microneedling stimuleras huden till att ersätta ärrvävnaden med nya hudceller.

Ablativ laser är en aggressiv metod för att ta bort ärrvävnad. Denna behandling kan vara nödvändig för svårbehandlade ärr, men risken är också större att nya ärr bildas.

Så uppstår ärr

Ärr i huden uppstår efter olyckor, självskada eller operationer. Efter en skada mot de djupare hudlagren försöker kroppen att reparera sig själv. Det uppstår en inflammation i vävnaden som startar en självläkningsprocess. I denna process strömmar blod till området, nya kärl bildas och det skapas ny bindvävnad och nya hudceller.

När skadan går långt ner till de djupare hudlagren är det vanligt att huden inte klarar av att läka skadan. Huden vill då försöka göra huden mer motståndskraftig och läker bara med bindvävnad, istället för med nya hudceller. Detta syns som ärrvävnad och kan även lämna ärr med gropar eller upphöjningar.

Källa

National Library of Medicine

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30439862

National Library of Medicine

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29116332

Önskar du behandling för ditt / dina ärr?

Välkommen att klicka här så kommer du till din bokning!