Hoppa till innehåll

Hur kan man bleka eller ta bort pigmentfläckar?

Peter Svamo
Av Peter Svamo

Pigmentfläckar, även kända som hyperpigmentering, är en vanligt hudåkomma som drabbar människor i alla åldrar och med olika hudtyper.

Dessa fläckar uppträder som mörkare områden på huden och kan variera i storlek, form och intensitet. 

Vad är IPL och hur fungerar det för att ta bort pigmenteringar?

IPL är en populär kosmetisk hudbehandling som används för att behandla olika hudproblem, inklusive pigmentfläckar.

IPL fungerar genom att skicka vågor av ljuspulser in i huden. Dessa ljuspulser absorberas av melanin (pigmentet som ger vår hud, hår och ögon dess färg) och omvandlar ljusenergin till värmeenergi. Denna process förstör de mörka cellerna utan att skada den omgivande huden, vilket resulterar i en jämnare hudton.

Hur kan man bleka eller ta bort pigmentfläckar?

Förväntade biverkningar?

Efter en IPL-behandling kan du märka vissa omedelbara förändringar i din hud:

Pigmenteringarna blir mörkare direkt efteråt: Det betyder att behandlingen fungerar. Pigmentet absorberar ljuset, och det orsakar en process som kallas mikroskorpning, där fläckarna mörknar innan de bleknar eller försvinner helt.

Rodnad, svullnad eller en brännande känsla, liknande solbränna. Dessa är tillfälliga och bör försvinna inom några dagar.

Det är viktigt att följa eftervårdsinstruktionerna noggrant och skydda huden mot solen, eftersom den kommer att vara mer känslig under denna tid.

Varför krävs flera behandlingar?

Du kanske undrar varför du inte kan bli av med alla fläckar efter en behandling, med det har med pigmentet att göra. Pigmentfläckar som är mörka innehåller mycket pigment.

Dessa är lättare att påverka med IPL än ljusa fläckar, med mindre pigment, som kräver flera behandlingar.

Genom att sprida ut behandlingarna med minst 3 veckor mellan varje behandling ges huden tid att återhämta sig mellan sessionerna, vilket minimerar riskerna för biverkningar och främjar en hälsosam läkningsprocess.

Källor

National Library of Medicine

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20166155

National Library of Medicine

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35593833